EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Палма+нишесте + ГМО + лой = храна?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Палма+нишесте + ГМО + лой = храна?

mail17:00 | 21.07.2010прегледи 53031 коментарикоментари 4

 

 

Отдавна българският потребител е свикнал да си купува определена храна от магазина, и да я преглъща, спомняйки си за стария вкус. Истината е, че досега липсваха определени правила в тази област. Нямаше контрол върху това какво всъщност съдържат продуктите. Така се стигна до там да ядем кисело мляко, което не е кисело, да ядем недоузряло сирене или кренвирши, които не са точно от месо.
Старите Български държавни стандарти са създадени през 70-80-те години и отдавна не се използват, защото не са задължителни. Така не може да се говори за нарушения от страна на производителите в бранша.
Използването на добавки, стабилизатори и консерванти не е незаконно. Освен че променят вкусовите качества, те удължават срока на трайност и в някои случай са по-евтини. Това прави възможно да се купи кисело мляко за 5 ст., кренвирши за 1.8 лв. Излъгани обаче остават клиентите, които не знаят какво всъщност купуват.
След като дълго време се говори за качеството на храните, сега имаме обещанието, че клиентът ще има коректна информация какво купува.
Преди дни бе обявен и първият нов БДС за киселото мляко, който вече влезе в сила. В момента се работят БДС за хляб и месо. Тяхна основа си остават старите такива, като промените са малки, а основното допълнение е хармонизиране с изискванията на ЕС.
Предлагаме сами да се убедите какво съдържат реално и какво би трябвало да съдържат основни хранителни продукти.

 

Данните, които са използвани за графиките, са взети от различни публични източници в това число БДС за мляко и млечни продукти, Министерство на земеделието и храните, официални съобщения на РИОКОЗ, Националната ветеринарна служба, Референтна лаборатория по безопасност на храните, Проучване на асоциация "Активните потребители" за кренвиршите, частни лаборатории и други.

 
Коментари
 
sark - | 22-07-2010 г. 15:01:07

До преди месец в киселото мляко в което имаше от всички видове пълнители и консерванти,растителни мазнини и какво ли не,на опаковката стоеше трайност 15дни!!!Сега лобитата успяха да прокарат БДС с трайност 20 при положение ,че има само жива закваска...Е как ства това и какво се случи с българските крави...В стария БДС 12-82 трайността беше 3 дни, а по същество промяната е само козметична.

ЗА ШОКОЛАДИТЕ И ПАЛМАТА - | 16-12-2010 г. 14:34:41

АКО СИ КУПИТЕ ШОКОЛАД ПРОИЗВЕДЕН ОТ НЕСТЛЕ ИЛИ кРАФТ яКОБС В БЪЛГАРИЯ /С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА "МИЛКА"/ ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ, ЧЕ СЪДРЖА КАКАО,....И РАСТИТЕЛНО МАСЛО. ТЕРМИНА "РАСТИТЕЛНО" ЗАМЪГЛЯВА ФАКТА ЧЕ СЕ КАСАЕ ЗА ПАЛМОВО МАСЛО КОЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА КАТО ЕВТИН ЗАМЕСТИТЕЛ НА КАКАОВОТО МАСЛО И Е ДОСТА ВРЕДНО. ТОЗИ БОКЛУК - ПАЛМОВОТО МАСЛО НЯМА ДА СРЕЩНЕТЕ В ГЕРМАНИЯ ИЛИ АВСТРИЯ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЦЕНИТЕ НА ШОКОЛАДА ТАМ СА ПОЧТИ СЪЩИТЕ.

:) - | 11-01-2011 г. 08:47:05

"спомняйки си за стария вкус" - дядо ми така говореше, сравнявайки социалистическите салами с класиката от преди социализма :)

Поп Генчо - | 05-08-2011 г. 14:03:53

Елате да ви опея чада мои, които сте решили да оставате в тая кочина - БГ.

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: