EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лято 2011- накъде и за колко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лято 2011- накъде и за колко

mail18:00 | 26.05.2011прегледи 175568 коментарикоментари 0

 


  

Марина Панчева

През това лято се очаква 12% ръст на туристите в България, а прогнозираният ръст от приходи при нощувки ще бъде близо 10%. Освен това надеждите са 5-6% повече българи да почиват в черноморските ни курорти, като това според експерти се дължи предимно на Комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм.
Според проучване на „Алфа рисърч” кампанията е допринесла за 15% повече записвания до този момент, а 80% от българите имат добра нагласа да почиват у нас.
Според данни на националната статистика разходите за храна при туристическите пътувания в страната са с най-голям относителен дял - 35.1% от всички разходи, докато при пътуванията в чужбина преобладават разходите за транспорт - 38.2%.
В контекста на растящите разходи за храна, все по-голяма популярност получават туристическите пакети All inclusive, които при добър и щателен избор осигуряват безгрижна и спокойна почивка. И тази година цените на подобни пакети варират, но все повече се доближават до тези на съседните ни страни, като Турция и Гърция.
Освен прогнозата за повече българи на родното Черноморие, нашите туристи обаче все още предпочитат турските или гръцките курорти пред родните. Като основен мотив за това са, еднакви разходи, но различно предлагане.
Все още не може да се говори дали вкусът на българина се променя, и дали предпочитанията все още се отдават low cost почивки или на All inclusive пакетите.
Очевиден обаче е фактът, че както морските така и зимните курорти организират пакетни почивки, на конкуренти цени.
Данните в интерактивните графики проследяват офертите в най-популярните морски и планински курорти, като цените може да варират в зависимост от предпочитанията към транспорт, категория на хотела и сезона.
Примерното разпределение на етапите на летния сезон е:
Нисък - 28 май- 10 юни, 12 септември – 25 септември
Среден - 11 юни – 25 юни, 30 август – 11 септември
Висок - 26 юни -15 юли , 22 август – 29 август
Пик - 16 юли – 21 август


 

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: