EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой е лидерът на света?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е лидерът на света?

mail17:30 | 02.11.2010прегледи 183989 коментарикоментари 9

 


  

 

Маргарита Георгиева

2011: затишие след ръст

 Според данни на Международния валутен фонд (МВФ) възстановяването на световната икономика се засилва през първата половина на 2010 г. Надеждите са подкрепени от увеличаване на икономическата активност до 5.25%, което е близо с 0.5% над очакванията. Все пак възстановяването е твърде крехко, а прогнозите за бъдещето не са така оптимистични. За тази година очакванията на МВФ в световен мащаб са за икономически растеж от 4.8%. През 2011 г. се очаква обаче забавяне до 4.2%. Въпреки това институцията отхвърля сценарии за задълбочаване на кризата.

 Подобен сценарий се предвижда за всички икономики света. От МВФ прогнозират, че развитите икономики ще отчетат растеж от 2.7% през настоящата година и 2.2 – през следващата. Силен растеж очаква МВФ в развиващите се икономики. Средно, прогнозата е за ръст на БВП от 7.1% за тази година и 6.4% за 2011 г. За САЩ очакванията за растежа са намалени до 2.6% до края на годината и до 2.3% за следващата. След слаб разтеж през 2010 г. от 1.7% се предвижда в Европа, като през 2011 г. също се очаква забавяне до 1.5%. Идентична е ситуацията и за Източна Европа с ръст съответно за 2010 г. от 3.7% и 3.1% през следващата година. Един от основните проблеми на кризата е безработицата. Без работа са над 210 млн. души в света, като 30 млн. са останали безработни след започване на кризата.

 Началото на края на кризата

 Тази година обаче бяха публикувани и редица положителни новини от големите икономики. През февруари месец САЩ обяви, че излиза от кризата, като нещата обаче не се движат толкова бързо, колкото се иска на хората. Стана ясно, че и Германия се сбогува с рецесията през второто тримесечие, като отбеляза ръст от 0.3%. След като през второто тримесечие Япония регистрира ръст от 0.9%, а през първото увеличиение от 3.7%, далекоизточната страна също официално излезе от кризата. През септември месец еврокомисарят за икономическите и валутни въпроси Оли Рен, заяви, че възстановяването на ЕС е по-успешно от прогнозите. Според прогнозите на МВФ Балканите също излизат от кризата, като първенец ще е Сърбия. Очакванията за ръст на съседката ни са 1.5% за тази година и около 3% за следващата. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че в нововъзникващите пазарни икономики ще има устойчив растеж и със сигурност по-умерен растеж в напреднали икономика като Европейския съюз и Съединените щати. Макар и да започнаха положителни данни и очаквания, те не са достатъчни в близката една година  да се преодолее безработицата, икономическата несигурност и страха на инвеститорите.

 България

 В момента ситуацията с финансовата стабилност на България е под въпрос заради предстоящата пенсионна реформа. Водещи специалисти и икономисти предупреждават за пагубното влияние на евентулна национализация на частните пенсионни фондове. МВФ също обрисува тежки прогнози, ако не се вземат мерки за ограничаване на дефицита в пенсионната система. Докладът на фонда от този месец нарежда България в държавите с краткотраен икономически растеж. Очаква се възстановяването да бъде бавно заради уязвимите публични финанси. Всичко това е в рязък контраст с нарисуваната от финансовия министър Симеон Дянков розова картина за икономиката на България. Той предвижда през следващата година страната ни да излезе от кризата като регистрира ръст от 3%, намаляване на бюджетния дефицит под изискуемият минимум от 2.7% от БВП и безработица около 9%. През лятото от МВФ дадоха надежди, че страната ни се е отправила към излизане от кризата. В последствие обаче стана ясно, че прогнозите са за ръст от 0% и 2.5% за следващата година. Така  бяха попариха нереалистичните надежди на правителството за ръст от над 3% . Според новия за България Инвестмънт Сантимент Индексът страната ще поеме по пътя на икономическа експанзия през 2012 г.

 2050 г. изцяло нова картина

 Интересна класация предвижда през 2050 г. водещата икономика в света да е Китай. След нея се нареждат ЕС и САЩ. Бразилия, Русия, Индия и Япония са също в топ 10 на водешите страни по БВП. И всичко това никак не е учудващо, особенно след различните прогнози, че източните страни ще доведат до извеждане на света от кризата.

 
Коментари
 
dimo padALSKI - | 02-11-2010 г. 18:54:10

Много е интересно ,но ако може данните за БВП да бъдат дадени и в евро и/или долари.

мда - | 11-11-2010 г. 11:40:46

Мда, кво ме интересуват индийските рупии и румънските леи?!??! Доста малко мозък се е необходим, да се сетиш, че данните трябва да са унифицирани за по-лесно сравнение... ама явно и той липсва (n)

гге - | 11-11-2010 г. 11:41:53

освен това защо няма данни за ЕС като цяло!? Как може да се сравнява Латвия с Китай и САЩ например и на кого е нужно!??

tashak - | 11-11-2010 г. 12:42:26

сметнете в евро всичко бе. кви са тези крони и рупии?

fsds - | 11-11-2010 г. 12:44:00

Малта и Кипър лиспват, макар че са в ЕУ, но пък Швейцария е включена

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: