EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

S&P потвърди рейтинги на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P потвърди рейтинги на България

mail22:25 | 29.05.2020прегледи 1189 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна.

Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване на растежа в България, както и в други държави, през 2020 г., в резултат от въвеждането на мерки за овладяване на пандемията с Covid-19. От рейтинговата агенция отчитат нарастване на макроикономическите и фискални рискове, но имайки предвид, че през последните години макроикономическите дисбаланси на страната са се свили значително, очакванията на анализаторите са, че българската икономика ще се възстанови през 2021 година.

Според оценката на S&P Global Ratings България влиза в настоящата рецесия със силна външна позиция, след години на излишък по текущата сметка. Държавният дълг е нисък и страната отчита бюджетни излишъци през последните четири години. Според рейтинговата агенция отговорът на политиката за преодоляване на последствията от пандемията няма да застраши стабилността на публичните финанси, като се посочва, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална политика. Анализаторите от S&P Global Ratings отбелязват още, че България постига стабилен напредък към присъединяването си към ВМ II и банковия съюз. Ограничения пред рейтинга се явяват институционалната среда и ниският БВП на глава от населението, в сравнение с останалите европейски страни.

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са връщането към предишната траектория на растеж, без натрупване на големи макроикономически дисбаланси, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящо очакванията на агенцията. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са изведени появата на външни, макроикономически или фискални дисбаланси.

 Какво е важното още:

- Пандемията отклони България от траекторията на очаква се спад на БВП от 6.5% и нарастване на безработицата до 9%.

- Здравите макроикономически фундаменти ще смекчат шока от кризата и икономиката ще се възстанови през 2021; бюджетният дефицит през 2020 г. вероятно ще бъде до 4% от БВП

- България има силна фискална позиция заради водената консервативна политика, включително отчетените излишъци през последните години и ниския държавен дълг; режимът на валутен борд е важен фактор за благоразумните политики и доказа устойчивостта си през всички сериозни външни кризи след 1997 г.

- Държавните енергийни компании продължават да бъдат създават висок фискален риск.

- Членството на България в ЕС е важен институционален фактор.

- Структурните предизвикателства остават – например влошаването на демографията и качеството на работната сила; необходими са дългосрочни реформи.

- За разлика от периода преди 2009 г., в последните години се наблюдава значителен ръст на чуждестранните инвестиции в индустрията; не е сигурно все още обаче дали България ще се възползва от очакваното реорганизиране на глобалните вериги на стойността след пандемията


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg