EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Microsoft инвестира €2,2 млрд. в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Microsoft инвестира €2,2 млрд. в Испания

mail10:06 | 05.07.2024прегледи 774 коментарикоментари 0


Американският технологичен гигант "Майкрософт" (Microsoft) ще инвестира 2,2 милиарда евро в нов център за данни в испанската автономната област Арагон, обяви правителството на региона, разположен в североизточна Испания, предаде Франс прес. Целта е регионът да се превърне във важен център за облачни изчисления.

Този проект, който се добавя към други, вече обявени през последните години от американския гигант, довежда общия размер на планираните инвестиции на компанията в региона до 6,7 милиарда (евро), каза Хорхе Аскон, президент на автономната област.

Това се случва шест седмици след новината, че "Амазон уеб сървисиз" (Amazon Web Services - AWS), подразделение на американския гигант в онлайн търговията "Амазон", възнамерява да вложи 15,7 милиарда евро за десет години за увеличаване на капацитета на своите центрове за данни в същия регион.

"Това е страхотна новина за арагонската икономика", каза Аскон по време на пресконференция, подчертавайки силните икономически ползи, очаквани благодарение на тази инвестиция. Това ще създаде "ефект на привличане" на други компании, обясни той.

"Майкрософт" обяви през октомври, че този проект за нови центрове за данни е предназначен да "предоставя облачни изчислителни услуги на европейски компании и обществени организации". Но тогава групата не уточни размера на инвестицията.

Според анализ на фирмата за пазарни проучвания в сферата на технологичния сектор "Интернешънъл дейта корпорейшън" (Ай Ди Си) (International Data Corp. - IDC), новият проект за център за данни, разположен на 88 хектара "кампус", може да доведе до създаването на 2100 работни места за периода 2026-2030 г.

"Тези центрове за данни несъмнено ще играят основна роля като първо звено в една добра верига на стойността, която ще генерира инвестиции, иновации и по-широка гама от цифрови услуги в нашата общност", допълни Хорхе Аскон.

От месеци големите технологични компании увеличават инвестициите в центрове за данни, където се помещават сървъри, за да съхраняват планините от информация, използвана от фирми и физически лица.

Този растеж, който може да се обясни по-специално с огромните нужди, необходими за развитието на генеративния изкуствен интелект (AI), включва намирането на територии със силен капацитет на електроенергия, като тези "ферми за данни" са ненаситни на енергия.

Такъв е случаят с региона Арагон, който е слабо населен, много слънчев и изложен на силен вятър, на чиято територия има огромни слънчеви и вятърни паркове и който е добре свързан с испанските комуникационни мрежи./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg