EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

95% от фирмите против високи вноски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

95% от фирмите против високи вноски

mail14:45 | 08.10.2010прегледи 1747 коментарикоментари 0


Над 60 на сто от членовете на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ заявяват в анкета на организацията, че увеличаването на осигурителните вноски с три процента ще доведе до преминаването на фирмите от "светлия" в "сивия" сектор. Това съобщи пресцентърът на палатата.
Едва 4 на сто от анкетираните са на мнение, че тази мярка ще накара фирмите да преминат от "сивия" в "светлия" сектор на икономиката.
Увеличаването на осигурителните вноски ще доведе до по-голяма безработица, нарастване на "сивата" икономика и спад в икономическия растеж, добавят от БТПП.
Данните са от експресно анкетно проучване на палата. За 49 на сто от анкетираните ефектът от тази мярка ще се изрази в намаляване на официалните заплати и увеличаване на сумите без отчет, за 44 на сто - в намаляване на заплатите.
Общо 95.5 на сто не смятат, че увеличаването на осигурителните вноски с три процента ще доведе до положителен резултат от 250 млн. лева.
Едва седем процента са на обратното мнение.
Процентът на отговори надвишава 100, поради възможността от посочване на повече от един отговор, уточняват от палатата.
Над 70 на сто от компаниите са заявили, че съкращаването на администрацията би довело до реално повишаване на приходите в държавния бюджет. За 59 на сто това ще стане чрез повишаване на качеството на работа на контролните органи, за 44 на сто - чрез приходи от концесии, за 41 на сто - чрез продажба на емисии на вредни газове, за 35 на сто - чрез приватизацията на държавните дялове в предприятията, а за един процент - чрез повишаване на
размера на вноските за здравния и пенсионния фонд, предимно за сметка на работодателите.
Няма нито един положителен отговор на въпроса дали бизнесът е съгласен да се увеличават средствата за обществено осигуряване, без мерки за ефективното използване на тези средства.
Общо 98.5 на сто не подкрепят с вноските на 1.5 млн. души да се осигурява здравна помощ за хората, които не плащат осигуровки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg