EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалиралата Мострой АД строи АМ "Тракия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалиралата Мострой АД строи АМ "Тракия"

mail10:14 | 07.10.2010прегледи 1630 коментарикоментари 0


След вчерашното съобщение, че Мострой АД е в процедура на несъстоятелност акциите на компанията днес сутринта се търгува с понижение от 86% до ниво от 0.21 лева за брой, като в първите минути на търговията бяха изтъргувани близо 41 300 акции. Последната цена при която се сключи сделка бе при ниво от 0.14 лева за брой, което прави понижение от 90% за деня. Освен това сериозно понижение регистрираха и акциите на Холдинг пътища, които също при изтъргуван значителен обем от близо 40 хил. акции загубиха 32.5% от стойността си. Последните сделки при позицията са при нива малко над 0.5 лева за брой.
Вчера според съобщение на дружеството са депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Мостстрой" АД и неговите дъщерни дружества - „Мостстрой-Пловдив" АД, „Мостстрой-София" АД и „Мостстрой-Велико Търново" АД.
Решението е продиктувано от факта, че в момента „Мостстрой" АД се намира в състояние на неплатежоспособност и свръхзадълженост, като срещу дружеството са образувани множество изпълнителни дела, по които има наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че няма притеснения за строителството на лот 4 на магистрала "Тракия" заради искането за започване на производство по несъстоятелност на "Мостстрой".Фирмата участва в консорциум от девет компании, които сторят този пътен участък на магистралата.
Ако беше само тази фирма изпълнител, би имало драматичен проблем, допълни Плевнелиев, след участието си във форум за "зеленото" строителство.
Нямам притеснения, че може да се случи нещо на лот 4 на "Тракия" и се надявам, че към момента няма да има последствия за строителството на магистралата, следим внимателно казуса, заяви министърът.
Вчера са били депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на фирмата и дъщерните й дружества заради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.
Започнала е кореспонденция с консорциума, за да се изясни дали тази фирма ще бъде заменена с друга, каза министър.
В казуса с "Мостстрой" е очевидно, че водеща българска компания е доведена до драматична ситуация, каза министърът. Държавата е разработила механизма за разплащане с бизнеса през Българската банка за развитие, ако тази компания е имала да взима от държавата, защо не написаха две изречения и това щеше да реши казуса с държавните задължения, ако има такива, допълни Плевнелиев.
Министърът заяви, че е убеден, че ако има компании, които сега подадат заявление за изплащане на дължимите им от държавата суми за извършени, но неразплатени дейности, ще бъде намерен начин те да бъде удовлетворени. Министърът припомни, че е бил привърженик срокът за подаване на документи да бъде удължен до края на годината. Официално срокът изтече в края на септември, абсолютно съм убеден, че това не е окончателно решение, каза Плевнелиев.
Министърът изрази притеснението си, че към момента в МРРБ има непотърсени от бизнеса 42 млн.лева и за тях не се получават писмени заявления от компаниите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158