EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Air France-KLM иска €6 млрд. заем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Air France-KLM иска €6 млрд. заем

mail11:02 | 07.04.2020прегледи 9178 коментарикоментари 0


Самолетният превозвач Air France-KLM води преговори с банки за получаване на заеми в размер до 6 милиарда евро, гарантирани от френското и нидерландското правителства, тъй като авиокомпанията се подготвя за продължително спиране на работа заради коронавирусната епидемия, посочиха източници на Ройтерс.

Двете държави, които притежават по 14% от Air France-KLM, спряха дългогодишната вражда в заседателната зала, за да се справят с паричната криза, в която се намира компанията, съобщиха през Ройтерс три източника, близки до дискусиите. Те обаче предупредиха, че в крайна сметка кризата дори рискува да задълбочи двустранния конфликт.

Подробностите и сумите не са финализирани и могат да се променят, посочиха те. Според най-вероятният сценарий Air France може да получи около 4 милиарда евро банков заем, гарантиран от френската държава, докато KLM да получи заем от 2 милиарда евро, гарантиран от управляващите в Хага.

Според информацията групата е наела банките BNP и Societe Generale, за да я съветват за предстоящата операция по рефинансиране.

И двете цитирани банки отказаха коментар. "Ние естествено сме в постоянни дискусии с двете правителства", заяви от своя страна говорител на Air France-KLM, отказвайки обаче допълнителен коментар, предаде Ройтерс.

Френското и холандското правителство също отказаха да коментират подробности около разговорите с Air France-KLM, въпреки че и двете страни изразиха готовност да предложат финансова помощ.

"Ние сме в дискусии от дълго време с KLM и Air France, и по-специално с френската държава“, заяви пред Ройтерс министърът на финансите на Нидерландия. "Изключително важно е да помогнем на тази жизненоважна компания през тези трудни времена", допълни той.

Спешните заеми за Air France-KLM биха били многократно по-големи от рязко намалялата пазарна капитализация на компанията до едва 2,12 млрд. евро. Това отразява размерът на заплаха, пред която са изправени водещите авиокомпании и стъпките, които се предприемат за тяхното спасяване.

Съгласно разхлабените заради настоящата криза насоки на ЕС, държавногарантираните заеми не трябва да надвишават една четвърт от приходите на съответната компания през 2019 г., или става въпроса за 4,15 милиарда евро за Air France и 2,77 милиарда евро за KLM.

Правителствата по света се надпреварват да подкрепят местните авиокомпании, рискуващи фалит, тъй като вирусната пандемия се разраства, намалявайки драстично желанието за пътуване и довеждайки самолетният трафика почти до пълен застой.

Сенатът на САЩ одобри на 25 март спасителен пакет в размер на 58 милиарда долара за американската авиационна индустрия, като това стана само ден, преди Singapore Airlines да получи спасителна кредитна линия за 13 млрд. долара. Немската Lufthansa съшо е готова да получи многомилиардна финансов помощ.


Тагове: Air France-KLM, заем
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg