EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

8,6 млн. лева компенсации изплатени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8,6 млн. лева компенсации изплатени

mail17:01 | 28.01.2021прегледи 326 коментарикоментари 0


„36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8,6 млн. лева“  Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в Добрич, където посети Архитектурно-етнографския комплекс "Стария Добрич". По думите й забавянето при изплащането се дължи на големия брой платежни нареждания за обработка, както и честите грешки в банковите сметките на служителите.

Тя увери, че Агенцията по заетостта ще успее да преведе до края на януари всички средства за последните два месеца на 2020 г. От февруари ще започне приемането на документи за пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. 

Деница Сачева съобщи, че през тази седмица Министерският съвет ще разгледа Националния план за насърчаване на заетостта. Средствата по него са увеличени с 14%. „Ще бъдат отпуснати 83 млн. лева по плана, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през програми и курсове за обучение. Това са също част от усилията да намалим негативните ефекти от пандемията“, обясни министрът. 

Пред занаятчиите от Добрич тя посочи, че правителството е отпуснало общо 400 000 лв. за съхраняване на етнографските комплекси в България. „Важно е да запазим занаятите на хората с такива единични професии“, добави тя.

Промени в наредба №6 за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори предлагат от социалното министерство. Ще се даде възможност и тютюнопроизводителите да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с работници за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколта от тютюн.

Промените са свързани с последните изменения в Кодекса на труда, с които се разшири кръгът на лицата, които могат да сключват еднодневните договори.

Предлага се също да отпадне изискването регистрираните земеделски стопани да представят регистрационна карта, издадена от Областна дирекция „Земеделие“, като наличието на регистрация ще се проверява по служебен ред от Инспекцията по труда./МТСП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg