EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

600 или 1200 евро са заплатите на руските лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

600 или 1200 евро са заплатите на руските лекари

mail08:40 | 17.12.2019прегледи 711 коментарикоментари 0


Всяка година около 10 на сто от лекарите-специалисти в Русия изоставят професията си, а в системата на здравеопазването се чувства все по-голям недостиг на медицински кадри: в момента на страната ѝ липсват 25 000 медицински работници. Един пример: в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Северна Русия за 43 хиляди души население се грижи само един онколог. Русия дава 3,7% от своя БВП за здравеопазване. За сравнение: за същата цел Германия заделя 11,5%, Белгия – 10,5, а Нидерландия – 9,9% от БВП. Това се отбелязва в статия на Дойче Веле.

През 2018 година заплатите на лекарите в държавните болници трябваше да бъдат вдигнати двойно, а в някои региони – дори тройно, е записано в няколко декрета, подписани от президента Путин още през 2012 година. Но нищо подобно не се случи. Според официалната статистика, лекарите в Русия печелят средно по 79 хиляди рубли месечно (1 120 евро). Но много лекари гледат критично на това, тъй като статистиката отчита и заплатите на мениджърите на болници, които са многократно по-високи от тези на обикновените лекари. Според допитване по поръчка на синдиката на медицинските работници, реалният среден доход на един лекар е 42 000 рубли (около 600 евро). 

Стремежът да бъдат изпълнени целите от декретите на Путин само допълнително влоши нещата в болниците. Така например лекари са прехвърляни в по-ниски тарифни ставки или направо уволнявани, медицински сестри пък просто биват писани за чистачки, а в много случаи работното им време е намалявано - само на хартия, твърдят от браншовия синдикат. В действителност масово се полагат извънредни часове труд. Според Лариса Попович, здравен експерт във Висшето училище по икономика в Москва, някои региони на страната системата на здравеопазването функционира добре с достойно заплащане и добри условия на труд - благодарение на усилията на някои по-активни губернатори. На Русия ѝ липсва дългосрочна стратегия в здравеопазването, казва Попович: „Министерството действа като пожарна команда: на проблемите се реагира на парче, вместо да се търсят трайни решения“, казва тя.

Независимо от всичко професията продължава да привлича много млади хора - всяка година около 35 хиляди суши завършат медицина. Те обаче не стигат до държавните болници - опитват се да си намерят работа в частни клиники или във фармацевтичната индустрия, или просто заминават за чужбина.    

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg