EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

60% ръст на продажбите на спирт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60% ръст на продажбите на спирт

mail07:33 | 26.03.2020прегледи 9104 коментарикоментари 0


Ръководството на „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица обяви своето официално становище относно нарастващото напрежение в страната по повод възможността за осигуряване на дезинфектанти за превенция от вирусни заболявания. Като един от българските производители на етилов алкохол (спирт), основен компонент в състава на дезинфектантите (около 60%), компанията предостави информация за наличните си ресурси и предприети действия.

Предвид извънредното положение, свързано с усложнената епидемична обстановка в страната, компанията е увеличила продажбите на етилов алкохол в България за сметка на намалените си  експортни продажби към производители на напитки. Само за месец март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар е 60%. Продажбите, целево насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура към настоящия момент възлизат на над 700 хил.литра.

Макар една от съставките за производство на денатуриран спирт – денатуранти да не се произвеждат в България, от ръководството на „Захарни заводи“ АД  не очакват от това да възникнат проблеми, тъй като според тях Правителството може да вземе бързо решение за използването на хранителен спирт  за производство на дезинфектанти.

Допълнително във връзка с извънредното положение и политиката на компанията за корпоративна социална отговорност „Захарни заводи“ АД  прави дарение от 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново.

По експертна преценка етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, възлиза на около 1 000 000 л. / месечно. В България има още поне 4 големи производители на етилов алкохол, освен „Захарни заводи“ АД. Общият технически капацитет на тези предприятия е около 360 000 литра за денонощие. Това означава, че за по-малко от 3 денонощия те могат да осигурят месечните потребности на страната от спирт за производство на дезинфектанти.

Компанията своевременно е подала информация към Правителството на Република България за наличните в компанията основни и спомагателни суровини и материали за производство на спирт.  Към момента, те са достатъчни за производство на етилов алкохол за период около 3 месеца, каквито би следвало да бъдат и възможностите на останалите предприятия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg