EUR 1.9558
USD 1.6483
CHF 1.7641
GBP 2.2814
CNY 2.5254
you tube
mobile version

4500 места за купуване на винетки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4500 места за купуване на винетки

mail10:10 | 07.01.2019прегледи 579 коментарикоментари 0


До края на месеца ще има над 4500 точки за купуване в бензиностанции, пощенски клонове, Еasypay. Предстои пускането и през 2000 банкомата. Продадените към момента електронни винетки са над 73 хил. за повече от 5 млн.лв.  В сравнение със същия период на миналата година, събраните средства са в същия порядък. Което означава, че няма загуба на средства. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

До края на месец януари гражданите ще могат да купят електронна винетка от над 4500 точки в цялата страна.  „Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи. Тестовете минаха без констатиране на дефекти. Такива бяха отчетени след нейното пускане в реално време, т.е. от  17 декември м.г.,когато започна продажбата. Проблемите незабавно са докладвани на изпълнителя на договора -  КАПШ, и  са отстранявани своевременно“, каза министър Аврамова и допълни, че са отчетени нерегламентирани атаки към системата.

Към настоящия момент гражданите могат да купят винетка от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления,  Мобилния оператот „А1“.  Вече се продава и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“.  До месец ще започне и продажба през 2000 банкомата на БОРИКА.

Петя Аврамова информира още, че работят 13 пункта за продажби на винетки на ГКПП. Към момента са монтирани  апарати за самотаксуване на пунктове „Отоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“,“Дунав мост“ – Русе, „Кардам“, „Дуранкулак“. До края на деня ще завърши монтажа на устройствата и на пунктовете „Станке Лисичково“,“ Златарево“, „Оряхово“. На „Калотина“ вече се оборудват и работни места за продажба на винетки с плащане в брой. На 7-ми януари такива пунктове ще се разкрият и на Дунав мост при Русе и „Капитан Андреево“.

Министър Аврамова каза още, че повечето от констатираните проблеми вече са решени. Отчетеният софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване вече е отстранен от фирмата-изпълнител в  рамките гаранционния период. Не би трябвало да съществува и проблем с банкови преводи . По отношение на забавянето в монтажа на апарати за самотаксуване на ГКПП-тата, съгласно утвърдения с АПИ график монтажът трябваше да завърши на 31 декември 2018. Тъй като това не се е случило, през тази  седмица ще се направи подробен анализ и ще се предприемат действия за санкциониране на изпълнителя, съгласно клаузите за неустойки по договора.

Регионалният министър увери гражданите, че ако са им изтеглени повече пари при плащане на е-винетка, те ще им бъдат възстановени. Това ще става със заявление свободен текст до ОПУ или до централата на АПИ с информация кога е купена тя и доказателство за купуването.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg