EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

418 млн.лв. бюджет на община Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

418 млн.лв. бюджет на община Пловдив

mail16:08 | 11.02.2021прегледи 285 коментарикоментари 0


През 2021 година община Пловдив ще разполага с бюджет в размер на 418 милиона лева, като от тях държавно делегираните са 226 милиона, а 192 милиона са местните приходи. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, цитирайки зам.-кмета по "Финанси и стопански дейности" Величко Родопски, участвал в общественото обсъждане на проектобюджета за настоящата година. Заради противоепидемичната обстановка то се е провело онлайн и в него са се включили над 150 души, използвайки платформата eGov box и официалната страница на община Пловдив във Фейсбук.
С 40 милиона лева са увеличени държавно делегираните средства спрямо тези през миналата година и това е вследствие на ръста на средства за образованието, социалните дейности и за здравеопазването. Като основни приоритети Родопски е посочил образованието - модернизация на образователната инфраструктура - увеличаване на местата в детски ясли, градини и училища и изграждане на инфраструктура с благоустрояване на кварталите. Акцент в бюджета е поставен върху екологията и подобряване качеството на въздуха, обезпечаване на общинското здравеопазване и социалните дейности в продължаващата епидемия. Предвидени са и повече средства за култура и археология.
Общият размер на бюджета на шесте районни кметства е 80 милиона лева, от които 17,549 милиона са от местния бюджет, в това число са и 5,431 милиона за ремонт и благоустрояване на кварталите. С тях районните кметове ще реализират проекти за подобряване на градската среда - ремонт на улици, детски площадки, паркове и други, коментира заместник-кметът.
198 милиона лева е размерът на Капиталовата програма на Пловдив, като 121 милилона от тях са безвъзмездните средства, които общината е привлекла от европейски програми, а 77 милиона са собствени средства, съобщава още Величко Родопски. Според него тази година се очаква размерът на разходите по всички проекти да е 130 376 906 лв.
По време на обсъждането става ясно, че за 2021 година такса битови отпадъци за гражданите няма да бъде променяна и тя остава 9 стотинки на ден или 2,88 лева на месец. Тази година ще се увеличава машинното почистване на улиците за сметка на ръчното метене на площ от 872 декара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg