EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

30% от световните бизнес-лидери - песимисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% от световните бизнес-лидери - песимисти

mail13:35 | 24.01.2019прегледи 955 коментарикоментари 0


Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца. Това е рекордно песимистичен резултат − почти 6 пъти по-висок от миналогодишните 5%. Такива са резултатите от 22-рото глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите. Тази година в допитването участваха над 1300 изпълнителни директори от целия свят. Най-важните резултати бяха представени на Световния икономически форум в Давос.
 И все пак резултатите не са толкова обезкуражаващи: 42% от участниците виждат възможност за по-добър икономически растеж през следващите години, въпреки че този процент е значително по-нисък от рекордните 57% през 2018 г. Като цяло вижданията на изпълнителните директори за световния икономически растеж тази година са по-поляризирани, но тенденцията е надолу. Най-ясно изразена е промяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 г. до 37% сега. Близкият изток също отбелязва голям спад от 52% на 28% поради повишената регионална икономическа несигурност.
 САЩ запазва позицията си като най-голям пазар за растеж с 27%, което е значителен спад от 46% през 2018 г. Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също отчита спад до 24% спрямо 33% през 2018 г. Индия е изгряващата звезда в списъка тази година, като наскоро задмина Китай като най-бързо развиващата се голяма икономика.
 „Мнението на бизнес лидерите за глобалната икономика отразява най-мащабните икономически  тенденции, като  коригира прогнозите за 2019 г. надолу”, коментира Боб Мориц, глобален председател, PwC. „С нарастването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия икономически просперитет намалява.“
 
Водещи пазари за растеж: Бизнес лидерите в САЩ продължават да бъдат уверени въпреки значителния спад

САЩ запазва лидерството си като водещ пазар за растеж през следващите 12 месеца. Много бизнес лидери обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в значителния спад на онези, избрали САЩ – от 46% през 2018 г. до едва 27% сега. Китай скъсява дистанцията, но популярността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 г. до 24% през 2019 г.

Заплахи за растежа: Свързани с икономиката

Търговските конфликти, политическата несигурност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличаването на данъчната тежест в списъка на десетте най-големи заплахи за растеж. 88% от изпълнителните директори, които са „изключително загрижени“ за търговските конфликти, са особено неспокойни по отношение на търговските въпроси между Китай и САЩ.

Данни и анализи: Продължава липсата на достатъчно информация

Въпреки милиардите долари инвестирани в ИТ инфраструктура, изпълнителните директори все още не получават изчерпателни данни, които да им помогнат за вземането на ключови решения за дългосрочния успех и устойчивост на техния бизнес. Относно справяне с проблема „липса на уменията“, изпълнителните директори се съгласяват, че няма бързо решение. 46% смятат, че отговорът се крие в допълнителни обучения и значителна преквалификация.

Изкуствен интелект (AI)

85% от изпълнителните директори са съгласни, че AI ще промени драстично бизнеса им през следващите 5 години. Близо 2/3 смятат, че AI ще има по-голямо въздействие от интернет. Въпреки това, 23% от бизнес лидерите все още нямат планове за използването на AI. Други 35% „планират да го направят“ през следващите 3 години. 33% са предприели „много ограничен подход“. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни директори е въвел AI в широк мащаб.

-----------------------

От септември до октомври 2018 г. PwC проведе 1378 интервюта с изпълнителни директори в 91 страни. Извадката е претеглена спрямо националния БВП, за да се гарантира, че мненията на изпълнителните директори са справедливо представени във всички основни региони. 10% от интервютата са проведени по телефона, 73% − онлайн и 10% − по пощата или лице в лице. Всички количествени интервюта са проведени на база стандартите за поверителност на данните. 48% от компаниите са имали приходи от 1 млрд. долара или повече; 36% от компаниите са имали приходи между 100 млн. и 1 млрд. долара; 15% от компаниите са имали приходи до 100 млн. долара; 59% от фирмите са частна собственост.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg