EUR 1.9558
USD 1.8125
CHF 1.8521
GBP 2.2276
CNY 2.5560
you tube
mobile version

2381 британски студенти у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2381 британски студенти у нас

mail17:05 | 11.02.2020прегледи 850 коментарикоментари 0


Излизането на Великобритания от ЕС вероятно ще се отрази и на някои български висши учебни заведения, които разчитат на внушителен брой англичани. По данни на българското министерство на образованието през учебната 2019/2020 г. в наши университети следват общо 2381 британски граждани.

Най-много те са в Медицинския университет в Пловдив – 987 души. От тях 698 следват медицина, 287 – стоматология, и двама - фармация. На второ място по многобройна английска общност се нарежда Медицинският университет в София с 549 студенти. От тях 403-ма учат медицина, 141 – стоматология, и петима - здравни грижи.

Във варненския Медицински университет британските граждани са 354-ма, а в плевенския – 323-ма.

В Стара Загора също има 130 англичани, които следват. 107 от тях учат за лекари в Тракийския университет, а останалите – за ветеринари.

Интересът към нашите вузове въобще не е случаен. България е сочена като много изгодно място да се следва медицина в редица английски сайтове, които са специализирани в осигуряване на надеждна информация за бъдещи студенти от Обединеното кралство. По-евтино е само в Украйна, но пък изрично се подчертава, че животът там не е много сигурен и получените дипломи нямат същата тежест като тези от България.

Заради европейското си членство страната ни досега е рекламирана на Острова като перфектен портал за медицинска кариера в Германия, Франция и самата Великобритания, където лекарите са добре платени. След Брекзит обаче това вероятно няма да важи за Обединеното кралство, тъй като то не смята да признава автоматично дипломи от страни от ЕС.

Затова не е изключено да има спад на идващите да следват у нас англичани. Не е изключен обаче и още по-голям бум на британски студенти в България. Различни проучвания показват, че след референдума за Брекзит се увеличава броят на британските граждани, които искат да учат в чужбина. Ако през 2017 г. те са били 18%, сега вече са 30 на сто. Първата причина, която посочват, е, че това ще им помогне да си намерят по-добра работа, а 14% смятат, че ще е по-евтино.

По последния фактор България е особено конкуретоспособна. За британските граждани е изгодно да следват в чужбина, тъй като таксите са по-ниски. Например в Медицинския университет в Пловдив е 8000 евро годишно.

Ако обаче останат да учат медицина в родината си, ще са им необходими 9250 паунда, или 11 000 евро, а и разходите за живот на общежитие или квартира във Великобритания са двойно по-високи от България. Да си студент в Обединеното кралство, излиза 22 200 паунда на година. Кардиф е най-достъпният град за студенти, следван от Абърдийн и Дърам.

Около 24 000 британци избират да учат висше образование зад граница годишно, като повечето отиват във Франция, САЩ, Австралия и Канада. Щатите са на първо място с около 11 000 студенти, но медицинските специалности в американсите университети са по-скъпи и от тези в английските./24 часа


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg