EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2023 очертава рецесия в британската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2023 очертава рецесия в британската икономика

mail09:45 | 22.12.2022прегледи 784 коментарикоментари 0


Британската икономика е на път да се свие с 1,3 процента през 2023 г. в условията на рецесия, която ще продължи до края на следващата година, сочи нова икономическа прогноза, цитирана от ДПА.

Икономисти към консултантската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG) прогнозират, че Великобритания вече е навлязла в "плитка, но продължителна" рецесия на фона на нестихващата инфлация и по-високите лихвени проценти.

"Увеличението на разходите за храна и енергия през тази година намалява покупателната способност на домакинствата", заяви Яел Селфин, главен икономист в британското подразделение на Кей Пи Ем Джи. 

Консултантската компания прогнозира, че Великобритания е навлязла в рецесия през третото тримесечие на 2022 г.

Официалните данни на британската Национална статистическа служба (ONS) показват, че икономиката на страната се е свила с 0,2 на сто през третото тримесечие (от началото на юли до края на септември). Според класическото техническо определение са необходими две последователни тримесечия на икономически спад, за да се говори за рецесия.

Кей Пи Ем Джи също така предвижда, че британският пазар на труда ще започне да се влошава от първата половина на идната година. Консултантската компания очаква, че безработицата в страната може да достигне до 5,6 на сто до средата на 2023 г., което означава, че около 680 000 души може да загубят работата си. Безработицата във Великобритания се увеличи до 3,7 на сто през трите месеца до октомври, припомня ДПА. 

Кей Пи Ем Джи повишава своята прогноза за годишната инфлация в страната през 2023 г. до 7 на сто при 5,6 на сто, заложени в предишната прогноза.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg