EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2021: Нови потребителски предизвикателства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2021: Нови потребителски предизвикателства

mail07:15 | 11.01.2021прегледи 652 коментарикоментари 0


През годината – на нашия и на европейския пазар, ни чакат промени, които засягат всички потребители, отбелязна в анализ асоциация Активни потребители. Кои са проблемите?

Либерализация на електроенергийния пазар

Съгласно Закона за енергетиката, от 30.06.2021 г. започва либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите клиенти. Ще следим действията на държавата за създаване на конкретни и ясни правила за преход към либерализиран пазар, за ясни механизми и план за включване в този пазар на енергийно бедните домакинства. Съгласно сега действащите разпоредби, до юни 2021 г. всеки битов клиент следва да сключи договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени или да остане при досегашния доставчик при сключен типов договор, утвърден от КЕВР. Според нас, истинско предизвикателство ще е преходът към либерализиран пазар, като асоциацията отново стриктно ще следи как ще се защитят правата и интересите на българските потребители.

Нови енергийни етикети

От март 2021 във всички държави от ЕС ще стартира поетапно въвеждане на нови енергийни етикети за продукти, свързани с енергопотреблението. Този преход е истинско предизвикателство и пред българските потребители. Новият етикет цели да ни улесни при избора на покупка и да ни насърчи да предпочетем по-ефективен уред чрез предоставянето на лесно възприемчива и ясна информация за консумацията на енергия. В новия етикет скалата за класовете за енергийна ефективност е уеднаквена за всички групи продукти и включва само класовете от А до G като отпадат класовете „+”, „++“ и „+++“ след А клас. Така дефинирана, скалата ще дава възможност на потребителите по-лесно да се ориентират и да сравняват различните продукти. Въвеждането на новите енергийни етикети ще се осъществява поетапно за отделните продуктови групи. От 1 март нови етикети ще имат 5 групи стоки: електронни екрани и телевизори; битови перални машини; битови перални машини със сушилня; хладилни уреди; домакински съдомиялни машини. А от 1.09.2021 г. светлинните източници (лампи, осветители и др.) също ще имат нов енергиен етикет.

Туристическите ваучери

Предизвикателство пред българските потребители ще са все още неразрешените проблеми с нереализираните пакетни пътувания и почивки, за които са получени ваучери. Поради задълбочаващата се COVID пандемия съществува реален риск от обективна невъзможност да се използват ваучерите, поради което туроператорите ще следва да възстановяват парите на потребителите, а това ще ги изправи пред дилемата за оцеляването и вероятно ще последват процедури по обявяване в несъстоятелност.

Нови наредби при търговията с храни

Очакваме през 2021 г. да влязат в сила поредица от наредби относно: изискванията към млечните продукти; специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние (т.е. онлайн продавани хранителни продукти); изискванията за директни доставки от производителя на малки количества продукти от растителен произход; изискванията към храните в детските заведения и училищните столове. Това е само част от новата нормативна уредба, която следва да уреди обществените отношения, регламентирани от наскоро приетия Закон за храните. Ще следим внимателно прилагането й и дали тя ще създаде благоприятни условия за получаване и консумиране от потребителите на по-качествени храни, както и за ефективен контрол на бизнес операторите и производителите им.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg