EUR 1.9558
USD 1.6145
CHF 1.8178
GBP 2.2126
CNY 2.4943
you tube
mobile version

2/3 от британските фирми работят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2/3 от британските фирми работят

mail18:35 | 11.08.2020прегледи 271 коментарикоментари 0


Две трети от британския бизнес посочва, че вече е "напълно работещ" в сравнение с около 50% през юни, след като въведените строги ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса доведоха до блокиране на икономическия живот в Обединеното кралство през пролетта. Това показват резултати от последна анкета на  Конфедерацията на британската индустрия (CBI), цитирана от Ройтерс.

Други 21% от анкетираните предприятия заявяват, че през първата половина на юли "работят частично", като някои от техните сгради и офиси са все още затворени. "С постепенното отваряне отново на бизнеса данните за този месец изглежда показват повратна точка за икономиката“, посочи Алпеш Палея, икономист от CBI - една от основните бизнес организации във Великобритания. Редица фирми обаче, особено тези насочени към потребителските сектори, остават в "остри финансови затруднения", добави той.

Блокадата на Великобритания започна бавно да се разхлабва през месец май, като последната голяма промяна беше на 4-ти юли, когато на хотели, заведения и ресторанти беше разрешено да отворят отново., напомня Ройтерс.

В петък обаче премиерът на страната Борис Джонсън заяви, че отлага по-нататъшното разхлабване на ограничителните мерки с оглед ново нарастване нa новозаразените с Covid-19.

Бизнес отбелязва през юли, че работи с 85% от обичайния си капацитет поради социално дистанциране, което е повишение спрямо 72% през юни, когато все още важеше правилото за дистанция между хората от два метра.

Липсата на търсене от страна на клиентите продължава да бъде най-честото предизвикателство на бизнеса за възобновяване на нормалните операции, отбеляза CBI. Повече от две трети фирми определят тази липса на бариера пред нормалните им дейности, което е леко намаление спрямо юни.

През следващата седмица (на 6-и август, четвъртък) Английската централна банка ще представи новите си тримесечни макропрогнози, тъй като различните сектори на британската икономика се възстановяват с различни темпове от безпрецедентния икономически спад.

Дали основната бариера пред растежа е липсата на потребителско търсене или трудностите на бизнеса да посрещне това търсене, ще бъде от ключово значение за решенията по-късно тази година на централната банка за предприеманите от нея стимулиращи мерки, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg