EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

19% спад на световните ПЧИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

19% спад на световните ПЧИ

mail09:31 | 25.01.2019прегледи 986 коментарикоментари 0


Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са спаднали с 19 процента миналата година до около 1,2 трилиона долара, главно заради данъчните реформи на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи агенцията на ООН за търговия и развитие (Конференция на ООН за търговия и развитие - UNCTAD), цитирана от Ройтерс.

Чуждестранните преки инвестиции, които включват трансграничните сливания и придобивания, заемите между компании и инвестициите в стартъп проекти в чужбина, са знак, по който може да се съди за глобализацията, и потенциален признак за растеж на корпоративните вериги за доставка и бъдещите търговски връзки.

Показателят обаче може да тръгне назад, когато компаниите изтеглят инвестициите си от чуждестранни проекти или връщат в родината си печалбата. 

Най-ниските нетни глобални преки инвестиции от 2009 година са резултат на това, че американските компании са върнали в родината си 300 милиарда долара или дори повече натрупани печалби, за да се възползват от данъчните облекчения на Тръмп.

Нетните инвестиции в Европа са спаднали с безпрецедентните 73 процента до 100 милиарда долара - равнище, което не е било отчитано от 90-те години, след като американските компании изтеглиха печалби, трупани с години, от подразделенията си в Ирландия, Швейцария и други места.

САЩ са останали водеща дестинация за преки чуждестранни инвестиции през 2018 година, привличайки 226 милиарда долара, 18 процента по-малко, отколкото през 2017 година.

На второ място е Китай, който отчита повишение на преките чуждестранни инвестиции с 3 процента до 142 милиарда долара, а на трето място е Великобритания, чиито преки чуждестранни инвестиции са скочили с 20 процента до 122 милиарда долара, главно заради удвояването на реинвестициите на печалбите и увеличаването с три пъти на стойността на сделките за сливания и придобивания. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg