EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

1898 г.:Видинският панаир с 25 млн.лв. оборот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1898 г.:Видинският панаир с 25 млн.лв. оборот

mail17:10 | 28.08.2018прегледи 540 коментарикоментари 0


Тази година Видинският панаир отбелязва своята 120-годишна история. В далечната 1898 г., по време на първото му издание, търговският оборот надминал 25 милиона лева по данни на Държавния архив-Видин, разказа за БТА Светлана Кръстева, началник отдел Държавен архив - Видин.
Видинският панаир бе открит на 25-ти август т.г. като повече от 200 търговци, производители и занаятчии от цяла България и от Сърбия участвуват в него. Вече пета година изложението се провежда на територията на бившето военно поделение, в близост до крепостта "Баба Вида" в дунавския град. Видинският панаир ще продължи до 1 септември включително.
Какво още може да се каже за един от най-старите панаири в България? В  Държавен архив - Видин се съхраняват документи, разкриващи историята на Видинския панаир - едно значимо събитие в живота на видинчани, разнесло славата си в цялата страна и достигнало до нашите съвременници с усещането за традиция.
На 15 май 1898 г. Видинският градски общински съвет се събира на извънредно заседание и в присъствието на кмета Георги х. Йончев и окръжния управител д-р Иван Златарев разглежда въпроса за откриването на ежегоден панаир в града. На заседанието става известно, че Окръжният съвет на последната си редовна сесия е излязъл с решение земеделско-скотовъдната изложба, организирана във Видин през 1896 г. и 1897 г., занапред да прерасне в панаир, който да донесе полза на града и населението от окръга, защото ще се изнася добитък в по-отдалечените окръзи на Княжеството. След кратко разискване с какво точно ще се търгува съветниците решават: одобрява се да се прави в гр. Видин панаир, засега веднъж в годината, на който да се продават добитъци и разни стоки; панаирът да трае четири дни и да става на мястото в градската мера покрай Дунава; да се открива всяка година на 15 август, разгласата на предстоящото събитие да стане чрез вестниците и с помощта на окръжните управители, за да достигне новината до всички краища на Княжеството.
През юли 1898 г. подготовката на панаира вече тече с пълна сила. Общинският съвет приема правилник за реда, по който ще се организира този панаир. В него четем: "На панаира ще се изнасят за продавание от местни и външни търговци разни стоки: манифактурни, колониални, кожухарски, терзийски, абаджийски, кондурджийски и др., а също ще се продава едър и дребен добитък." Документът свидетелства за отговорностите на съвета, на окръжния инженер и полицията около организирането на панаира, определя и таксите, които ще се събират. Отделя се внимание и на разположението на бараките - "на търговците ще се дават тия в центъра на мястото, а на кръчмарите, гостилничарите, фокусниците и показвачите на любопитни предмети, ще се дават тия от края".
Д-р Бърни Бончев пише за него в своята "Видинска книга": "На 15 август 1898 г. бил открит по най-тържествен начин Видинският панаир. Построени били павилиони. Явили се много изложители. Народ се стичал от всички села и градове на целия Видински окръг и са били извършени големи покупко-продажби. А и годината била една от най плодородните. Ползата от панаира била твърде голяма за цялото гражданство, защото всяко семейство изкарало по нещо, било от продажба на стоки, от превоз, от наем или друга дейност. Твърди се, че на първия видински панаир търговският оборот надминал 25 милиона лева". Панаирът напълно оправдава очакванията да се превърне не само в голямо тържище, но и в място за развлечения и разходка. Големият интерес към него от търговци и посетители става причина още на следващата година той да бъде удължен с още два дни.
Протоколите на Видинския общински съвет и други архивни източници предоставят достатъчно информация за изграждането на една своеобразна панаирна хроника.
През юли 1902 г. съветниците разискват осветлението на панаира, за което са нужни 40 фенера. На 20 юли 1909 г. се поставя въпросът за провеждането на търг за отдаване под наем на четири места за кафеджийници и сладкарници и 12 места за питиепродавници по време на панаира. Явно кафетата и сладостите не са били най-търсените на Видинския панаир. През август 1927 г. газените фенери отстъпват мястото си на електрическите - организира се доставката на 60 стълба и други електроматериали за панаира.
В историята на панаира има и критични моменти, когато е застрашено съществуването му. През 1935 г. общинските съветници решават: "Да се замоли г-на областния директор да ходатайства пред Министерството на народното стопанство да се остави и занапред да съществува панаира, който винаги започва на 28 август "Богородица" и трае от 7 - 13 дни." При разискванията се изтъква, че Видинският панаир е прочут не само в България, но и в чужбина, откъдето всяка година пристигат много гости. Защитата на общинарите постига целта си - панаирът оцелява, а през следващата година Министерството на търговията, промишлеността и труда одобрява "Правилник за Видинския ежегоден есенен панаир", който регламентира цялостната му дейност - местоположение, времетраене, наеми и такси, стоки, управление. Определят се и начините за разрешаване на спорове, а има и наказателни разпоредби.
Панаирът през 1937 г. е определен за юбилеен по повод 40-годишнината от създаването му, като се отдават специални почести на неговите основатели - д-р Иван Златарев и Георги х. Йончев. През юли 1938 г. са направени постъпки за намаляване на превозната такса на панаирните стоки по железниците и параходите. Иска се разрешение за свободно преминаване на границата със Сърбия през времето на панаира. Паралелно с панаира се провежда селскостопанска изложба.
След 1950 г. на панаира започват да се появяват щандовете със селскостопанска продукция на новосъздадените ТКЗС-та, а на 29 декември 1966 г. Градският народен съвет отрежда терена на парк "Нора Пизанти" за панаир. На този терен панаирът се провежда до 2013 г. След това традиционният видински панаир се организира в района на бившето военно поделение, в близост до крепостта "Баба Вида" в дунавския град.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg