EUR 1.9558
USD 1.6131
CHF 1.7971
GBP 2.2819
CNY 2.5230
you tube
mobile version

15% от малките фирми на свободния пазар на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% от малките фирми на свободния пазар на ток

mail07:10 | 06.10.2020прегледи 286 коментарикоментари 0


От 1-ви октомври всички близо 300 хиляди микро и малки фирми купуват ток от свободния пазар. Те трябваше да изберат своя нов доставчик и да сключат договор с него, като се споразумеят за условията и цените, по които ще им продават електроенергията. Потребителите, които не са направили това, ще бъдат прехвърлени към досегашните си електроразпределителни дружества и за тях ще се прилагат типови договори, одобрени от регулатора.  Това обясни наскоро в интервю за "Хоризонт" на БНР Пламен Младеновски, който оглавява дирекция „Електро- и топлоенергетика“ в Комисията за енергийно и водно регулиране:

"Служебно ще бъдете изкарани от настоящия си доставчик на свободния пазар. Типовият договор е със срок на действие от първи октомври 2020 до 30 юни 2021 и може да бъде прекрактен във всеки един момент от страна на клиента. Винаги има опцията за избор на друг доставчик. На свободния пазар има страшно огромна конкуренция, имаме над 50 доставчика".

Така на регулирания пазар на ток от днес остават само битовите потребители. Едва 15 на сто от малките фирми имат вече подписани договори за доставки на ток.

Процедурата стартира доста вяло като информационна кампания, фирмите имаха много малко време да се ориентират и да направят информиран избор, коментира в предаването „Преди всички“ Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Практически е невъзможно в един кратък, тримесечен срок, да се случи масово излизане на пазара на такъв брой фирми. Фактически заложеният срок е една година, подчерта Иванов. „И да разсъждаваме в рамките на тази една година какво и как трябва да се направи, така че фирмите да получат услуга, а не главоболия. Този тримесечен срок за мен няма функционален смисъл.“

Антон Иванов препоръча фирмите да се огледат на пазара на ток, за да не сключат в бързината договор за по-скъп ток. Малките и микро фирмите трябва да внимават за условията на прекратяване на договора, както и за какъв период се отнася предложената им цена.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg