EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

15% от българските стартъпи са иновативни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% от българските стартъпи са иновативни

mail16:15 | 28.10.2019прегледи 407 коментарикоментари 0


Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект, показва холандско проучване. Това прави страната ни лидер в Европа и съдейства за индустриалната автоматизация. Данните бяха представени по време на първия в България форум по роботика и автоматизация в индустрията.

Роботиката и автоматизацията са основните фактори, които ще дават конкурентните предимства на българската индустрия за в бъдеще. И родното производство вече има своите добри примери, казва Йонко Чуклев - заместник-председател на Асоциацията по роботика и автоматизация:

"Вече в България е най-бързата поточна линия в света, която прави по 6 600 бонбона в минута. Имаме завод за хладилна техника, който на ден дава около 4 000 хладилни уреда. Примери в производството в България има, като нас ни радва, че има и такива, които минават от компонент до готов продукт".

Най-често роботиката и автоматизацията се прилагат в сектори като хранително-вкусовата промишленост, фармацията, електрониката и автомобилните компоненти. Александър Арабаджиев от компания за производство на машини за роботизация представи една от разработките:

"Първият в България колаборативен робот, който има шест оси на пречупване, носи товар до 5 кг и има размах един метър. Може да работи на едно място с хора без да ги застрашава от нараняване.

На форума се представиха резултати от проучване за нивото на автоматизацията на българската индустрия и робоекосистемата у нас, както и нейната инфраструктура, международни партньори, инвеститори и доставчици.

Обсъдиха се проблеми като достъпността на роботите и високотехнологичните машини в малките и средни предприятия, лидерството на България в сферата на роботиката и автоматизацията, а също и подготовката на кадрите в сектора.

Основна цел на организаторите е формулирането на цялостна стратегия за робосектора у нас чрез препоръки на експерти в индустрията, образованието, финансите, човешките ресурси и държавната администрация.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg