EUR 1.9558
USD 1.6434
CHF 1.8099
GBP 2.2003
CNY 2.5018
you tube
mobile version

1.1. 2022 - най-ранна дата за приемане на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.1. 2022 - най-ранна дата за приемане на еврото

mail07:31 | 29.01.2019прегледи 538 коментарикоментари 0


Най-ранната дата за приемане на еврото в България е 1 януари 2022 година, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари и Ева Майдел, еврокомисар, Горанов участва в дискусия на тема "България по пътя към еврото".
Ако минем успешно стрес тестовете и прегледа на активите на банките, ще можем да кандидатстваме за Чакалнята на Еврозоната от началото на юли тази година. Престоят в ERМ2 е средно две години, а след това обикновено е нужна една година за подготвителна работа за въвеждането на валутата. Този подготвителна работа обаче може да се прави в по-ранен период и така да приемем еврото от началото на 2022 година, уточни Владислав Горанов.
Еврото се утвърди успешно като втората най-ползвана валута в света и сега се обсъжда увеличаване на неговото роля, посочи Владислав Горанов. Въпреки огромния шок по време на финансовата криза, еврото се превърна в механизъм, който гарантира благосъстоянието на европейските граждани. То е гаранция за невъзвратимостта на евроинтеграцията и е част от мирния процес в рамките на Европа, посочи финансовият министър.
Не съм чул други притеснения от въвеждането на еврото, освен спекулациите относно конвергенцията на цените, каза Горанов. Опитът на другите държави от приемането на еврото показва, че подобен вид шокове се управляеми. Ценовите промени не са свързани със смяна на валутата, а от повишението на доходите на хората, както стана в прибалтийските републики, каза Горанов. Нормално е, когато заплата на този който произвежда хляб расте и цена на хляба да се вдига, уточни той.
България и сега има фиксиран валутен курс, но не се ползва от подкрепата на ЕЦБ и предимствата на по-ниските лихви и финансови разходи, характерни за еврото, посочи Валдис Домбровскис. България отговоря на всички критерии за ЕРМ2 освен на валутните критерии, каза Домбровскис. Предполага се, че България ще се включи в Европейския банков съюз и затова са нужни определени изисквания, включващи и мерки, срещу изпирането на пари. Има прогрес, който е координиран, и ние можем да сме сигурни, че за вашата стана ще има положителен резултат в средата на тази година, подчерта той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg