EUR 1.9558
USD 1.6679
CHF 1.8136
GBP 2.1728
CNY 2.3881
you tube
mobile version

„Газпром“ намали с 40% цената на газта за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Газпром“ намали с 40% цената на газта за България

mail10:15 | 03.03.2020прегледи 722 коментарикоментари 0


С над 40 % намалява цената на природния газ за България, обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

„Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия“, изтъкна премиерът Борисов. По думите му неслучайно днес, на 3 март от страна на „Газпром“ договорът е върнат подписан. „Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите  – над 40%“, заяви министър-председателят. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. „Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ“, допълни още премиерът.

„Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, каза министър Теменужка Петкова. Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между „Газпром“ и Европейската комисия, „Газпром“ ще изплати на „Булгаргаз“ надплатената сума, считано от 05.08.2019 г. Българският газов доставчик от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти.  „По първоначални изчисления, след утвърждаване на цените от Комисията за енергийно и водно регулиране, на клиентите на газовия доставчик ще бъдат възстановени близо 150 млн. лв., каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му от 1-ви март 2020 г. ценообразуването ще е на годишна база.

България договори по-ниски цени за природния газ от Русия. Това каза и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов в Министерски съвет.
Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база на пълна информация за петролните продукти, хъбовата индексация и курса на долара към 2 март 2020 година.
Новата ценова формула ще се прилага ретороактивно, считано от 5 август 2019 година, когато „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром Експорт“ предоговаряне на условията. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 година до 29 февруари 2020 година, което от своя страна ще доведе до суми, които трябва да бъдат възстановени от „Газпром“ на „Булгаргаз“.
„Булгаргаз“ счита, че е редно и справедливо всички тези суми, разлика между цените действащи към онзи момент и новата цена и съответно формираната сума да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз“.
За тази цел ръководството на „Булгаргаз“ ще поиска от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg