EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

“Как да сме енергийно независими?”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Как да сме енергийно независими?”

mail11:20 | 25.11.2019прегледи 338 коментарикоментари 0


Форум на тема “Как да сме енергийно независими?” подчерта важността от създаване на нормативна уредба, която да подпомогне участието на гражданите в енергийната система. В дискусията участвуваха „Грийнпийс“ - България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. Участие в специализираното събитие взеха над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове.

Български и международни специалисти представиха добри европейски практики за производство на електроенергия от ВЕИ от домакинства и граждански колективи. Презентатори бяха доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ, Мария Трифонова, асистент в катедра "Икономика и управление по отрасли" в същия и Игнасио Наваро - специалист енергийни решения от “Грийнпийс” - Гърция.

Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт акцентира върху ролята на държавните институции за създаване на икономическата, юридическата, а до голяма степен и технологичната рамка, чрез обезпечаване на конкретни възможности за финансиране на енергийната независимост на гражданите. Ролята на общините безусловно ще нараства в процеса на децентрализация и не на последно място, е ролята на гражданите и бизнеса.

Пакетът “Чиста енергия за всички европейци”, одобрен от ЕС през 2018 г., начело с преразгледаната Директива за енергията от възобновяеми източници (REDII), ще доведе до сериозна промяна за хората. Европейското законодателство вече не само признава ролята на гражданите, но и ги подкрепя, като им дава право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват възобновяема енергия. В България разговорът за трансформацията на енергийната система все още не е започнал по същество, а повечето граждани са в ролята на пасивни участници. Необходимо е да се оптимизира нормативната рамка, за да се поощри и развие производството и потреблението на електрическа енергия от възобновяеми източници от производителите, които са и потребители на същата енергия за собствени нужди и за собствено потребление, т.е. субектите, които се явяват потребители - производители (англ.: prosumers).

Един от основните проблеми, които възпрепятстват потребителите-производители да развиват ефективна дейност, са административните и техническите трудности, свързани с отчитането на произведената и потребената енергия. Необходим е интегриран подход, който най-пълноценно ще отрази характерните особености на дейността на тези енергийни субекти. Една от тези ефективни мерки на интегрирания подход е така нареченото “нетно отчитане”, известно и като нетметъринг (net-metering), както и производното му “виртуално нетно отчитане” (virtual net metering). Този подход е свързан с текущото изравняване на произведената и потребената електрическа енергия, както и с възможността да се управляват енергийните потоци и излишъците от електрическа енергия, за да се използват по-ефективно, включително в друго време и на друго място, различно от тези на производството.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg