EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Япония: Срив на внос & износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Срив на внос & износ

mail07:35 | 18.12.2020прегледи 1627 коментарикоментари 0


Износът на Япония се понижи рязко през ноември, опровергавайки очакванията за прекратяване на двугодишния експортен спад, главно поради по-слаби доставки за САЩ и въпреки скок на износа за Китай. Това показват данни на финансовото министерство на азиатска държава, които предполагат по-бавно възстановяване на третата по големина икономика в света от коронавирусната криза.

Японският износ се сви през ноември с 4,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 0,4% и след понижение с 0,2% през октомври. Това представлява спад на японския експорт за 24-ти пореден месец и се дължи на продължаващото намаляване на износа за останалия свят с изключение в посока на Китай.

Япония така и не успява да достигне силното възстановяване на износа при основните азиатски промишлени конкуренти Китай и Южна Корея, които успяха да се възползват от оживеното глобалното търсене на технологии с оглед на дистанционната работа заради коронавирусната пандемия.

Японският износ в посока САЩ е понижи за пръв път от три месеца насам, отбелязвайки спад през ноември с 2,5% спрямо година по-рано, тъй като слабото търсене на самолетно оборудване компенсира по-добрия експорт на автомобили.

В рамките на ноември износът за най-големия японски търговски партньор в лицето на Китай пък нарасна с 3,8% на годишна база в резултат на силен експорт на комуникационни устройства.

Доставките за Азия като цяло обаче се понижиха с 4,3%, докато тези за Европейския съюз се свиха с 2,6 на сто.

В същото време вносът в Япония се срина през ноември с 11,1% при очаквания за понижение с около 10% и след спад с 13,3% месец по-рано.

Въпреки по-рязкото понижение на вноса спрямо това на износа търговския излишък на Япония се понижи до 366,8 млрд. йени от 871,7 млрд. йени през октомври при очаквания за позитивен търговски баланс в размер на около 530 млрд. йени.

Слабите данни за търговията вероятно ще предизвикат известна загриженост сред японските управляващи, които разчитат на солидно външно търсене за стимулиране на промишленото производство и за по-добра корпоративна активност, които да съживят икономиката.

По-рано тази седмица пък правителството на Япония одобри трети допълнителен бюджет за финансиране на нови стимулиращи антикризисни мерки на стойност от около 708 милиарда долара, който включва около 40 трилиона йени под формата на директни фискални разходи и се фокусира върху инвестиции в нови области на растеж като зелени и цифрови иновации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg