EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Швейцария приватизира голям електропроизводител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария приватизира голям електропроизводител

mail10:35 | 27.05.2019прегледи 631 коментарикоментари 0


Швейцария се подготвя за частична приватизация на най-големия производител на електричество в страната Акспо (Axpo), като ще позволи на частни инвеститори да купят 49 процента от компанията, предаде Ройтерс.

Акспо изпитва трудности през последните години заради натрупани загуби, тъй като електричеството, което компанията добива от водноелектрическите и атомните централи е по-скъпо от електричеството, което Швейцария може да получи на европейските енергийни пазари, където цените на едро са ниски.

Това е довело до натрупване на загуби за Акспо за милиарди швейцарски франкове, както и спиране на изплащането на дивиденти.

Предложените промени, които са част от плановете за по-широка либерализация на швейцарския пазар и бяха публикувани този месец от кантона Тургау, ще влязат в сила през 2021 година. Това ще стане, ако през следващите месеци промените получат подкрепа от държавните собственици на акции на Акспо, включително кантоните Цюрих, Ааргау, Гларус и Цуг.

Енергийната компания в Тургау има приблизително 12 процентов дял от Акспо.

С направените през 2017 година поправки в законите, регулиращи доставката на електроенергия, Швейцария започва да отваря на етапи енергийния си пазар, като първоначално разрешава на по-големите си фирмени потребители да избират доставчиците си.

Въпреки че либерализацията за частните клиенти все още е в процес, собствениците на Акспо твърдят, че е необходимо да се ревизират "старомодните" правила със 105 годишна история в управленската структура на компанията и да се определи нова стратегия. Така ще се изпълнят изискванията за модерен пазар на електроенергия.

Според новото предложение, за което информира в. "Ню Цюрхер цайтунг", от сегашните собственици ще се изисква да запазят 51 процентен дял и ще им бъде забранено да продават поне за 5 години.

източник: дир.бг


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg