EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Швейцария: Износът намалява, франкът пречи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария: Износът намалява, франкът пречи

mail09:15 | 20.09.2019прегледи 672 коментарикоментари 0


Икономиката на Швейцария се очаква да нарасне през 2019 година доста по-слабо от очакваното, тъй като швейцарският експорт и инвестиции са засегнати негативно от глобалното икономическо забавяне и от високата несигурност, показва т.нар. "есенен доклад" на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Експертната група към правителство вече очаква доста скромен икономически растеж от 0,8% през настоящата година спрямо юнска прогноза за експанзия от 1,2 на сто. В същото време швейцарските власти запазват очакванията си за растеж на БВП на страната с 1,7% през 2020 година.

SECO посочи, че икономическите перспективи са станали "по-мрачни" с поскъпването на швейцарския франк през последните месеци, което затруднява износа, като спадът в производствения сектор на Германия също играе негативна роля за низходящата ревизия на икономическата прогноза за 2019 година.

По отношение на рисковете за вътрешните икономически перспективи, SECO заяви, че политическата несигурност остава висока по отношение на Брекзит, и на отношенията на Швейцария с Европейския съюз. "Неконтролиран Брекзит би ограничил значително европейската икономика и по този начин косвено да се отрази негативно на Швейцария. Ако пък отношенията на Швейцария с ЕС се влошат, привлекателността на нашата страна като място за бизнес и за желанието да се инвестира в нея могат бъдат накърнени", предупреди агенцията.

Експертната група на SECO прогнозира, че износът на Швейцария ще нарасне през 2019-а година с по- слабо от средното ниво от последните няколко години.

Правителствената агенцията очаква и по-ниска инфлация от 0,4% през настоящата година  (спрямо 0,6% през юни) и от 0,4% през 202-а година (под 0,6% през юни), но в същото време прогнозира, че нивото на швейцарската безработица ще удари дъно от 2,3% през 2019-а година, преди да се повиши до 2,5% догодина.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg