EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Чехия изпреварва Италия и Испания по БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия изпреварва Италия и Испания по БВП

mail09:40 | 09.11.2020прегледи 426 коментарикоментари 0


Според последното проучване на Международния валутен фонд (МВФ) Чехия изпреварва Испания и Италия по БВП на глава от населението. Въпреки че този резултат е повлиян от коронавирусната криза, която се отрази сериозно на големите икономики, този показател се очаква да остане в сила дори след края на кризата

МВФ също вярва, че до пет години Чехия ще надмине Нова Зеландия и Япония и ще достигне 25-то място по БВП на глава от населението.

Според МВФ брутният вътрешен продукт на глава от населението в Чехия тази година е 38 120 долара при постоянни цени и се превръща в паритет на покупателната способност.   „В Италия, според МВФ, тази година тази стойност е 37 905, а в Испания 36 086 долара за 2017 г.“, заяви главният икономист на Trinity Bank и член на Националния икономически съвет на чешкото правителство Лукаш Кованда.

Кованда обясни, че Чешката република е изпреварила Испания и Италия по време на коронавирусната криза през пролетта, когато и двете южни държави са най-силно засегнати.

„Причината е коронавирусната криза, която в така наречената първа пролетна вълна удари особено силно Италия и Испания. Икономическият им спад, включително спадът в БВП на глава от населението, беше по-силно изразен от спада на повечето други напреднали икономики, включително Чехия или Словакия “, каза Кованда пред новинарския сървър Echo24.

Кривата показва, че Чешката република трябва да продължи да расте и в крайна сметка да надрасне икономиката на Нова Зеландия и дори Япония.

Например за 2025 г. МВФ прогнозира, че чешката икономика ще създаде 45 490 долара през 2017 г. на глава от населението, което премества Чехия с две места нагоре над Испания и Италия, което трябва да създаде 42 809 в случая на Испания и 42 525 в Италия.

„Според МВФ Чехия трябва да заеме 25-то място в този ред през 2025 г., когато ще надмине Нова Зеландия и Япония по отношение на богатството на глава от населението. Според МВФ Словакия ще се подобри от миналогодишното 37-о място на 36-то място през 2027 г. ... Въпреки това, в следващите години Словакия ще остане не само зад Италия и Испания, но и например Португалия, Естония и Литва “ добави икономистът./praguemorning.cz


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg