EUR 1.9558
USD 1.6145
CHF 1.8178
GBP 2.2126
CNY 2.4943
you tube
mobile version

Цената на е- и конвенционални автомобили?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на е- и конвенционални автомобили?

mail14:03 | 27.10.2020прегледи 458 коментарикоментари 0


До 2024 г. електрическите автомобили ще струват колкото конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене, а тенденцията за преминаване от превозни средства, използващи изкопаеми горива, към електрически ще се засили неимоверно в близките месеци, според ново изследване на пазара.

Допълнителните разходи за производство на електрически автомобили на батерии спрямо техните еквиваленти, използващи изкопаеми горива, ще намалеят до едва 1900 долара на автомобил до 2022 г. и ще изчезнат напълно до 2024 г., според проучване на инвестиционната банка UBS. Изследването се основава на подробен анализ на батериите от седемте най-големи производители, пише в. "Гаридън".

Постигането на паритет на разходите с двигателя с вътрешно горене (ICE) се разглежда като ключов етап в световния преход от употреба на изкопаеми горива.

Големите производители на автомобили не са склонни да изместят производството от своите печеливши модели двигатели с вътрешно горене към електрически автомобили заради скъпите батерии, които са почти изключително произведени от източноазиатски компании като LG Chem от Южна Корея, японската "Панасоник" и китайската CATL. Батериите представляват между една четвърт и две пети от цената на цялото превозно средство.

UBS заяви, че очаква разходите за батерията да паднат до под $100 на киловат час (kWh) до 2022 г.

Банката заяви, че онези производители на автомобили, които се опитват да се придържат към продажбите на ICE, рискуват да изостанат от конкуренти като "Тесла" и "Фолксваген, най-големият автомобилен производител в света по обем, който се е ангажирал да инвестира 33 млрд. евро в продажбата на електрически автомобили.

Електрическите автомобили продължават да са значително по-скъпи от нормалните коли, което ограничава пазара.

Очаква се бързото намаляване на разходите за батерията да предизвика по-бързо преминаване към електрически превозни средства от очакваното досега. Продажбите на електромобили вече процъфтяват в ЕС и Китай, въпреки удара на автомобилния пазар, причинен от пандемията от коронавирус.

Матиас Шмит, независим автомобилен анализатор, прогнозира, че през 2020 г. в ЕС ще бъдат продадени милион електрически и хибридни коли от общия пазар от 11 милиона.

В световен мащаб UBS заяви, че пазарният дял на електрическите автомобили ще достигне 17% до 2025 г. До 2030 г. електрическите автомобили трябва да представляват 40% от глобалните продажби./Дневник


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg