EUR 1.9558
USD 1.8125
CHF 1.8521
GBP 2.2276
CNY 2.5560
you tube
mobile version

Франция в защита на бедните фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция в защита на бедните фермери

mail12:02 | 02.02.2018прегледи 10822 коментарикоментари 0


Проектозакон във Франция цели гарантиране на най-добри цени за селскостопанските производители, които са на ръба на оцеляването, предаде Ройтерс.

Текстът, който бе представен от френския министър на земеделието и храните Стефан Травер, предвижда три основни насоки: гарантиране на хранителния суверенитет на страната, насърчаване на полезен за здравето и защитаващ природата хранителен избор и намаляване на неравенството в достъпа до здравословна и устойчива прехрана.

Предвидено е също и подобряване на равновесието на търговските отношения в селскостопанския и хранителния сектор, така че да се съхранят националните капацитети за селскостопанско производство и справедливото заплащане на производителите, уточни министърът на излизане от заседание на министерския съвет.

Проектозаконът предвижда и втвърдяване на наказанията при малтретиране на животни, въвеждане на квота местни и качествени продукти в общественото хранене и разпоредби против разхищението на храни.

Югозападният френски град Тулуза беше парализиран от недоволни фермери, протестиращи срещу наближаващото въвеждане на реформа в европейските помощи, която би могла да лиши някои от тях от половината им доходи, съобщи Франс прес.

Това е пореден протест в региона срещу новата европейска карта с бедните селскостопански зони, която според фермерите ще намали общините, получаващи европейски помощи и ще доведе до фалита на много стопанства.

От края на 1970-те години фермерите в неблагоприятни за земеделие общини (силни наклони, лош климат, слаби реколти) както според някои социално-икономически критерии като опасност от изселване от селските райони, получават компенсаторни обезщетения, от които 25 процента осигурява държавата, а 75 процента - Европейският селскостопански фонд в помощ на развитието на селските райони.

От 40 години обаче селскостопанският свят е претърпял развитие и Европейският съюз сега иска страните членки да преразгледат - и да хармонизират - географските си карти, определящи "простите неблагоприятни зони", помощите за които отиват предимно при животновъдите.

Окончателната карта на министерството на земеделието трябва да бъде публикувана на 15 февруари, а влизането й в сила е предвидено за пролетта. В нея обаче няколко френски департамента, получавали досега помощи, са повече или по-малко заличени.

Така например в западния регион Дьо-Севр 1000 животновъди от 200 общини ще спрат да получават помощи, възлизащи общо на 9 милиона евро годишно - представляващи в повечето случаи половината от доходите им.

Селскостопанските синдикати протестират срещу определянето на новите зони, защото то се базира на статистики от 2010 година, а оттогава цените в животновъдството са спаднали, а освен това при определянето им не са взети предвид социално-икономически критерии. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg