EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Фирми: Dundee, Софарма, + Куклен, Шумен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Dundee, Софарма, + Куклен, Шумен

mail16:03 | 22.01.2020прегледи 2022 коментарикоментари 0


Kaнaдcĸaтa ĸoмпaния Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ (DРМ), ĸoятo oпepиpa мини в Бългapия, oтчитa peĸopдeн дoбив нa злaтo за 2019 гoдинa. Пpичинa зa високите peзyлтaти е oтĸpивaнeтo нa pyдниĸa "Aдa Teпe" в България. "2019 гoдинa бeшe вaжнa зa DРМ, ĸaтo пycнaxмe в eĸcплoaтaция втopa злaтнa минa и oтчeтoxмe peĸopдeн дoбив. Πpoизвoдcтвoтo ни в "Aдa Teпe" бeшe ocoбeнo впeчaтлявaщo, ĸaтo ce имa пpeдвид, чe тo бeшe пocтигнaтo пpeз пocлeднитe двe тpимeceчия cлeд oтвapянeтo й през юни мeceц", пocoчвa глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa ĸoмпaниятa Pиĸ Xoyc. Пpeз изминaлaтa гoдинa дoбивът нa pyдa в Чeлoпeч дocтигa 2 203 000 тoнa. Зa мината "Aдa Teпe" peзyлтaтът e 217 000 тoнa зa пocлeднoтo тpимeceчиe и oбщo 471 000 зa втopaтa пoлoвинa нa 2019 гoдинa cлeд oтвapянeтo на мината. Toвa пpaви oбщo 2 674 000 тoнa дoбитa pyдa oт двeтe бългapcĸи мини зa изминaлата година. Инвecтициитe в пpoeĸтa ca мeждy 164 и 166 милиoнa дoлapa.

---------------

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май 2020 г. край Куклен. Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка. Инвеститорът има три фабрики в Мюнхен, Щутгарт и Турция и изнася в над 60 държави. Кабинетът е отпуснал на община Куклен 313 469 лева за инфраструктурата около промишления обект. "Там ще се направят канализация и две улици. Вече подписахме договор за строителство. Ако времето се задържи хубаво, започваме в края на януари", обясни главният инженер на Куклен Тодор Лозанов. Още две големи турски компании преговарят в момента за закупуване на парцели край Куклен. "Едната е водеща в областта на логистиката, а другата възнамерява да вдигне фабрика за металообработващи машини", уточни инж. Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона".

------------------

„Софарма“ АД отчита 9% ръст на продажбите на продукция през 2019 г. В това число има увеличение на продажбите за вътрешен пазар с 5% и за износ с 27%. За сравнение продажбите през 2018 г. намаляха с 3%, предхождани от 13% ръст през 2017 г., но с три поредни години на спад преди това от 5% за 2016 г., 14% за 2015 г. и 7% за 2014 г. Общият ръст за последните 12 години е с 26%, включително 3% на вътрешния пазар и 45% на износа. Само за декември 2019 г. повишението на продажбите на „Софарма“ АД е с 16% спрямо същия месец на предходната година. В това число при вътрешния пазар има напредък с 5%, а при износа с 27%. Месец декември е силен и в предходните години, а именно 26% увеличение на годишна база за месеца през 2018 г. и 21% през 2017 г. на годишна база. Възможно е декември да е свързан с изпълнение на годишните договори и попълване на запаси в клиентите в Русия и Украина, което да води до силните ръстове през месеца, компенсиращ предните.

------------

Немска фирма ще строи завод за преработка на отпадъци край Шумен. До две седмици инвеститорите ще дойдат в Шумен и ще представят технологията, по която ще се работи. Капацитетът на завода е 105 000 тона. Заводът ще се реализира на два етапа. В първия етап на проекта ще бъдат вложени 30 млн. евро. и се предвижда изграждане на линия за производство на пелети, които ще се изнасят за Германия. Във втория етап, след проучване на пазара на електроенергия, ще бъдат изградени когенератори за производство на ток. Заводът за преработка на отпадъци няма да замърсява околната среда и ще отговаря на всички законови изисквания, съобщиха от община Шумен. През 2016-а година е получено предложение от немска фирма, която е закупила земя и смята да строи такова съоръжение. "Ако това се осъществи, огромните количества отпадък няма да се трупат на сметището.Те ще се преработват и от тях ще се получават полезни за бита материали за отопление (пелети), електричество, топлоенергия". Няма да започне изграждането на завод за преработка на битови отпадъци край квартал Дивдядово, без да сме сигурни 100%, че няма да вреди на околната среда, обясни кметът Любомир Христов.

Източник: Банкеръ, 24 часа, Investor


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg