EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Унгария и Полша блокираха бюджет 2021-2027

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария и Полша блокираха бюджет 2021-2027

mail18:33 | 16.11.2020прегледи 287 коментарикоментари 0


В понеделник Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на Европейския съюз на бюджета за 2021-2027 г. и на фонда за възстановяване на 27-членния блок, тъй като се включва клауза, която обуславя достъпа до отпусканите средства при спазване на върховенството на закона, съобщава Ройтерс.

На среща в Брюксел посланици на правителствата на ЕС трябваше да подкрепят компромиса, постигнат по отношение на общия пакет от 1,8 трилиона евро с Европейския парламент, но не можаха да сторят това заради ветото от страна на Варшава и Будапеща.

Германското председателство на ЕС заяви, че посланиците са гласували обвързването между средствата и зачитането на върховенството на закона, тъй като това гласуване изисква само квалифицирано мнозинство.

Но що се отнася до гласуването на самия дългосрочен бюджет от 1,1 трилиона евро и пакета за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, които изискват единодушна подкрепа, "две държави-членки на ЕС изразиха резерви", заяви немското председателството, визирайки Унгария и Полша.

Националистическите правителства в Будапеща и Варшава са против обвързването на средствата на ЕС със зачитането на върховенството на закона, тъй като двете държави се намират в официална процедура на съюза, разследваща подронване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

Ако тази обвързаност, въведена от лидерите на ЕС през юли и подсилена от Европейския парламент, остане в сила, и двете държави рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от еврофондовете.

Изискването обаче за единодушно съгласие по общия пакет от 1,8 трилиона евро на ЕС предоставя на Варшава и Будапеща силни лостове да притискат другите страни членки за отмяна на тази обвързаност.

Блокажът означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, породена от пандемията Covid-19, вероятно ще се забавят. Първоначално беше планирано да започне тяхното отпускане от средата на 2021 година.

"Ако зачитате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Отхвърлянето на антикризисното финансиране на цяла Европа в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно", заяви в "Туитър" Манфред Вебер, който оглавява най-голямата група в Европейския парламент в лицето на Народната партия.

Икономическият еврокомисар Валдис Домбровскис призова Европейският съюз бързо да разреши това противопоставяне.

"Мисля, че във всеки случай се нуждаем от бързо разрешаване на тази ситуация. Парите са много необходими за европейско икономическо възстановяване “, заяви заместник-председателят на Комисията Домбровскис по време на онлайн конференция.

"Що се отнася до условието за върховенството на закона, това е нещо, което Комисията е изложила още в първоначалното си предложение, като и нещо, което вече се обсъжда от дълго време".

По-рано през деня ЕК посочи, че Европейският съюз би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет на общността за периода 2021-2027г. по време на председателството на Германия, което приключва на 31-ви декември. Според комисията германското председателство на ЕС ще успее да намери решение на проблема с очакваното вето на Унгария върху бюджета на 27-членния блок.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg