EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Удължават старите правила на ОСП. Какво предстои?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удължават старите правила на ОСП. Какво предстои?

mail13:30 | 04.05.2020прегледи 7488 коментарикоментари 0


Комисията на ЕП по земеделие (AGRI) одобри втория пакет от правила, за да бъде осигурен плавен преход от настоящите правила на селскостопанската политика на ЕС, изтичащи в края на годината, към бъдещите.

Новото европейско законодателство, одобрено единодушно от комисията AGRI с 48 гласа „за“, удължава прилагането на съществуващите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП), които трябва да изтекат в края на 2020 г. По този начин се осигурява продължаване на плащанията към земеделските производители и бенефициерите за развитие на селските райони и се осигурява предвидимост и стабилност за сектора.

Гъвкав преходен период до две години

Продължителността на преходния период, започващ на 1 януари 2021г., трябва да бъде по подразбиране период от една година, казват евродепутатите, подкрепяйки по принцип предложението на Европейската комисия. Но те настояват да се въведе гъвкав механизъм за удължаване на този период с още една година, което трябва да се задейства автоматично, освен ако бъдещият дългосрочен бюджет на ЕС (МФР) и селскостопанската политика на ЕС не бъдат договорени и одобрени до 30 октомври 2020 г.

Без съкращения в бюджета на политиката на ЕС за земеделие

Одобреният текст потвърждава противопоставянето на Парламента срещу всякакви съкращения на бюджета, свързани с ОСП. Евродепутатите настояват, че финансирането на политиката на ЕС-27 за земеделие трябва да се поддържа на равнище 2014-2020 г. в реално изражение. Ако преходното законодателство влезе в сила преди сключването на споразумението за бъдещата многогодишна финансова рамка (МФР), националните тавани за директни плащания, финансирането за развитие на селските райони и секторната подкрепа през 2021 г. и потенциално през 2022 г. трябва да се основават на предвидените средства в бюджета на ЕС за 2020 г., казват те.

Пари за кризисен резерв, по-лесен достъп до компенсации

Евродепутатите повториха призива си кризисният резерв за селското стопанство да бъде финансиран извън бюджета на ОСП. Те също така настояват да бъде улеснен достъпът до компенсации за сериозни спадове на доходите и загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, огнища на болести по животните или растенията или нашествия от вредители.

„Запазване графика на одобрение на това законодателно досие беше моят основен приоритет, тъй като това ще бъде в най-добрия интерес на земеделските производители в тези кризисни времена. Земеделските стопани се нуждаят от предвидимост, стабилност и финансова приемственост и ясен хоризонт за следващите две години “, заяви докладчикът Елси Катайнен (Renew, Финландия).


Следващи стъпки

Текстът, одобрен от комисията на ЕП по земеделие, ще бъде представен на пленарното заседание на 13-14 май 2020 г. за получаване на мандат за преговори с министрите на ЕС.

Бързи факти

Одобреният регламент е второто от две законодателни предложения, внесени от Европейската комисия, за да се осигури плавен преход към ОСП след 2020 г. Първият набор от преходни правила беше одобрен от Парламента през декември 2019 г.

В резолюция от 10 октомври 2019 г. Парламентът предупреди, че забавянето на бъдещия дългосрочен бюджет на ЕС ще навреди на гражданите и предприятията на ЕС и призова Европейската комисия да представи план за действие в извънредни ситуации, за да се избегнат прекъсвания във финансирането от страна на ЕС на бенефициерите.

Реформата на ОСП е тясно свързана с работата по дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Бъдещото законодателство на ЕС за селскостопанска политика ще бъде одобрено съвместно от Европейския парламент и Съвета на ЕС (министрите на земеделието).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 666