EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Титаново оборудване за ледоразбивача „Русия“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Титаново оборудване за ледоразбивача „Русия“

mail17:35 | 27.05.2024прегледи 644 коментарикоментари 0


Чепецкият механичен завод (ЧМЗ, предприятие на горивното подразделение на „Росатом“) започна производството на уникални титанови тръби за най-мощния ледоразбивач в света - „Русия“. Той е оборудван с два реактора РИТМ-400 от по 315 мегавата, ще може да преодолява лед с дебелина 4 метра и да прокарва канал с ширина около 50 метра.

Ледоразбивачът ще съпровожда целогодишно плавателни съдове с голяма вместимост в цялата акватория на Северния морски път.

Тръбите са със спираловидни ребра и ултрафина структура. Те помагат за осигуряване на твърдостта на цялата конструкция на парогенератора. Изработени са от титанова сплав ПТ-7М, която има висока корозионно-механична якост в морска вода и дълъг срок на експлоатация. Това позволява да се намали броят на ремонтите и подмяната на компоненти в инсталациите.

„Повече от 10 години Чепецкият механичен завод осигурява титанови тръби за руската корабостроителна индустрия. Горд съм, че предприятието е част от строителството на най-мощния атомен ледоразбивач в света. С него Северният морски път лесно ще се превърне в международна транспортна артерия“, подчерта генералният директор на ЧМЗ Сергей Чинейкин.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4549