EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

С 906 млн.лв. ръст на кредитите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 906 млн.лв. ръст на кредитите

mail16:15 | 03.11.2020прегледи 227 коментарикоментари 0


С 906 милиона лева нараства общата стойност на кредитите, които са обект на частичен мораториум заради кризата от Covid-19. Изменението е към септември спрямо юни, сочат данните на БНБ. В края на деветия месец на годината изтече срокът за отсрочване на кредити, а към края на периода общата стойност на заемите, които временно не се изплащат или се изплащат частично, е над 9 милиарда лева.

Спрямо август има минимално намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 милиона лева, сочат още данните на БНБ. Причините за спада са две – или от кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията им, или заради такива отсрочвания, чиито период е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5 милиарда и 800 милиона лева, което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато процентът е над осем.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 милиона лева общо за системата при над един милиард и 200 милиона лева през същия месец на предходната година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg