EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С + $ 100 в джоба! Ставаш ли трейдър?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С + $ 100 в джоба! Ставаш ли трейдър?

mail07:20 | 24.12.2016прегледи 16469 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Стефан Трашлиев  е един от най-известните  български трейдъри на форекс пазара. Създател е на концепция за холистичен трейдинг и на търговска система ХИТ. Автор е на поредица от четири книги Уроци на трейдъра милионер. Издател е на сп. Трейдър.

В България има един финансов ресурс, който „спи” – това са депозитите и те вече са на стойност от 66 млрд. лв.  Един от възможните  начини да се „събуди” част от този капитал, е да се включи той във финансовите пазари. Какво  смята за такава възможност  Стефан Трашлиев? Как той се е включил в този бизнес, след като дълго време е бил журналист и ПР специалист?

Стефан Трашлиев: Започнах  по най-баналния начин. Има твърде много семинари, които целят запознаване с финансовите пазари и аз имах интерес към тази дейност от преди това. Записах се на такъв семинар през 2011 г. Там разбрах няколко неща – първо, че за всеки е достъпно да започне да търгува, второ, че човек може да се защити от прекомерни загуби с поставянето на поръчки, ограничаващи загубите, и трето – трейдърът, индивидуалният участник на финансовите пазари, може да търгува както при повишаване цената на активите, така и при тяхното понижаване. За разлика от класическата търговия, когато, за да спечелиш, трябва първо да го купиш и след това да го продадеш. При нас  също това се получава така, но съществува и обратният вариант, при който продаваш нещо, без да го имаш и след това обаче си длъжен да го купиш.

В началото, трябва да отбележа, аз тръгнах по традиционния път – този на пробите и грешките. Научаваш се как да търгуваш на демо сметка, веднага разбираш, че там няма тръпка и отваряш реална сметка, а там емоцията те връхлита, става страшно! Предизвикателството е огромно. Постепенно започнах да набирам още знания, обучения. Това е началото.

- А сега, пет години по-късно, на какво ниво сте?

Стефан Трашлиев:  На базата на моя опит и разбирания мога да кажа, че ако човек остане на нивото на метода „проба-грешка”, няма шанс за добър резултат и успех. Човек стига до етап на отчаяние, до натрупване на загуби, които са различно големи в зависимост от неговия темперамент и доколко е спазвал правилата. Но в крайна сметка, ние сме емоционални същества и не винаги успяваме на спазваме правилата и затова губим. Измъкването оттук нататък може да се случи, както го е направил барон Мюнхаузен – да се изтегли сам за косата. Това е начинът. Има и помощни средства. Така че, това е нивото, което съм стигнал в момента. Трейдингът е холистичен процес. Смятам това определение за ценно разбиране, оригинална концепция. Не съм го срещал никъде, то обобщава опита ми дотук и обученията ми при трейдъра милионер. Аз и затова написах няколко книги в поредицата „Уроци на трейдъра милионер”.

- В страни с развита икономика, в Европа и САЩ това отдавна е един от секторите, в които хората могат да инвестират. Какво е вашето  впечатление за българските пари и пазар?

Стефан Трашлиев: Вместо за развита икономика, трябва да говорим за дух на предприемачество. Може би търговията на финансовите пазари е развита в другите страни именно заради този дух на предприемачество, който много повече присъства в тези държави. В България този дух напоследък е много анемичен – хората чакат социалните помощи, чакат на готово пари от лотарията, разчитат на леките решения, масово младите хора не работят, имат нереалистична представа – казват „искам 1000 лв. заплата, защото ми трябват толкова на месец”, без да си дават  сметка създават ли продукт на такава стойност.

Според мен, за да се научиш да търгуваш успешно на финансовите пазари, това е като да станеш предприемач – да, не създаваш работни места, но можеш да създадеш паричен поток. Предизвикателството е огромно, защото финансовите пазари са действителност, която не познаваме от реалния живот.

Във всяка една сфера работим с вероятности. Така е и на финансовите пазари. Ето например  нашата среща – уговорена е преди няколко дни и имаше вероятност да се случи. Ако сме специалисти по статистика, може да я изчислим. Но редица обстоятелства можеха да осуетят срещата – да е затворено кафенето, да падне метър сняг. Но ние имаме договорка и разчитаме на нея. На финансовите пазари е същото – понякога нещата са много вероятни, но често се случва обратната вероятност, която човек не иска  да се случи. Ние предвиждаме нещата на базата на знания, но нищо не е 100% сигурно. Едно от основните неща е вероятностното мислене.

Освен това, в действителността ние сме свикнали с линейни процеси – тръгваме от вкъщи, минаваме през определени места и стигаме до мола. На финансовите пазари това не се случва по този начин – там цената може да тръгне от къщи, да мине през Сточна гара, да отиде до Илиенци, да мине през Ринг мол и да стигне до центъра на София. Пазарите се движат изключително непривично за нашите представи.

- Нещата опират до активността, до желанието да имаш такъв дух.

Стефан Трашлиев: Да, зависи от желанието, както и от много голямо количество упоритост, за да успееш.

-Какво е мястото на знанията за пазара?

Стефан Трашлиев: Относно знанията, също имам по-различно разбиране. Във втората книга от „Уроците” написах, че знанията са преддверието. Както преддверието, от където влизаме в дома си. Представете си, че то е пълно с мебели, затрупано, и човек не може да премине. По същия начин, ако преддверието ти е пълно със знания, ти просто не можеш да продължиш по-нататък. Така че, там говоря за санитарен минимум от знания.

-Какви например? Какво означава санитарен минимум?

Стефан Трашлиев:  В санитарния минимум от знания задължително трябва да се включи познаването на пазара. Това означава най-напред изучаване на теориите, описващи пазара. Това са теории, които описват отминалото движение на пазара. На графиките, които отразяват ценовото движение това е наляво от настоящия момент, то е в миналото.  С помощта на тези теории ние се опитваме да прогнозираме и занапред. Тук винаги има степен на вероятност и познаване на още неща, които много от трейдърите пропускат.

-Какво представлява холистичният трейдинг?

Стефан Трашлиев:Два основни фактора са заложени в концепцията за холистичния трейдинг.

Първо, трейдърът е съвкупност от знания, психика, емоции, той е личност, характер и участва с всичко това на финансовите пазари. Този моментът се пропуска или му се отдава много малко значение. Някои автори обаче твърдят, че до 90% от успеха се дължи именно на психиката. Има интересни обяснения защо човек е алчен и това е заложено на инстинктивно равнище.

Второ, за да се изпълни моята / на индивидуалния трейдър/  прогноза за пазара, на кого разчитаме? На графиката? На Марио Драги*? На Джанет Йелън**? Разчитаме на играчите, на участниците на пазара, на тези, които извършват сделки, защото цената се променя, само и единствено благодарение на извършените от тях сделки. Този момент също се пропуска, защото движещите сили на пазара са скрити зад графиката.

Обобщено, от една страна имаме самия трейдър като цяло, а и самият пазар е цялост. Или както съм написал в първата книга от „Уроците“ , трябва да пуснем пазара в себе си. Да усетим атмосферата, а това става като се види как играят участниците на пазара. Обикновето се фокусираме върху графиката или гледаме новините, но трябва да се научим да гледаме зад графиката. Представете си прозорец и върху него лепенка. Номерът е погледът да бъде преместен отвъд лепенката, да се гледа през стъклото, а фокусът ни да е някъде в далечината, например върху някое дърво, което се вижда. Така трябва да се гледа и на финансовите пазари. Гледаме графиката и информацията, с която разполагаме, но се опитваме да разпознаем тези, които са предизвикали движението на пазара и да си обясним защо са го направили. Ако не можем да хванем тази логика, изчакваме до момента, когато видим някаква логическа последователност в контекста на пазара и направим обосновано предположение какво ще се случи.

- Добре, да вземем за пример някое значимо събитие и да видим как то се отразява на пазарите?

Стефан Трашлиев: Скоро след референдума във Великобритания  ме поканиха в тв да коментирам. Обясних, че не съм традиционният анализатор и не играя подобни сътресения на финансовите пазари. Не се фокусирам върху дадено предстоящо събитие, за да го изиграя и да спечеля от него, това не го правя.

Какво се случи в нощта на Брекзит? Съобщиха се две цифри – колко хора  искат Великобритания да напусне ЕС и колко не искат? Великобритания не излезе от ЕС в нощта след референдума и още не е излязла, а и не се знае дали изобщо ще излезе. Икономиката на Великобритания не се разклати. Не се случи абсолютно нищо. Тоест, пазарът след обявяване на резултатите реагира изключително динамично по причина на настроенията на пазарните участници. Те имат определени очаквания, които се сблъскват с друга действителност, променят се, получава се катаклизъм...

В момента на сътресението ние не можем да предположим кой ще изскочи на пазара и накъде ще се придвижи цената. Най-голяма реакция сред финансови инструменти се получи при британския паунд, който се смъкна със значителен брой проценти до нива, които не бе достигал от 80-те години. По незначително се смъкна и британският индекс, който обаче още в рамките на същата седмица започна да се възстановява, а не след дълго се възстанови напълно от пропадането и дори отбеляза абсолютен връх. Ето ви едни настроения, които смъкват паунда, и настроения, които вдигат индекса.

Друг пример – нощта на изборите в САЩ. Следях и наблюдавах как Тръмп започна да печели щат след щат и как това рефлектираше директно на пазара. Предварителните очаквания бяха, че доларът ще поевтинее при победа на Тръмп и това наистина се случваше през цялата нощ при най-популярната валутна двойка евро/долар.  С отварянето на Лондонската сесия обаче, доларът рязко започна да поскъпва. Тази тенденция продължава вече почти един месец.

- В този случай важна роля изиграха и медиите.

Стефан Трашлиев: Медиите го правят без да искат. Нормално е медиите да разчитат на експерти и за тази цел те се обръщат към финансовата индустрията за да получават информация. Анализаторите обаче, колкото и да са добри, не могат да дадат сигурна прогноза. Такова нещо като сигурна прогноза не съществува и често експертите дават коренно противоположни мнения. Така че, дори най-обективните медии са застрашени да подведат общественото мнение за предстоящото на пазара.

- Да си представим един един начинаещ, който притежава дух на предприемачество и средства, емоцинално стабилен е, динамичен и амбициозен е и иска да промени нещо в битието си. Той трябва да има някаква подготовка. След като мине моментът на изясняване и просвета, какво прави след това?

Стефан Трашлиев: Започва да работи върху себе си! Учи се на търпение.

- Не, говорим за хората, които имат желание, но не познават този занаят...

Стефан Трашлиев: Кандидатът за трейдър ще намери много  информация в интернет и лесно може да се научи. Достатъчни са желание  и 100 долара в джоба, за да търгуваш. Няма ограничения. Нужните компютърни умения са на базово ниво, платформата е изключително лека и е достъпна от всякакви устройства. Съществуват също курсове и школи за обучение, но традиционната, шаблонната информация за трейдинга не е достатъчна. Всички теории и стратегии обясняват това, което вече се е случило на пазара.

Проблемът започва, когато влязат реалните пари. Макар всички брокери да предлагат демо сметки, почти никой не стои дълго на демо, защото тя не дава реална представа за емоциите на пазара. От друга страна, демо сметката е идеална да се научиш да спазваш правилата и ако човек има търпението по-дълго да потъргува с виртуални пари, ще стане печеливш много по-скоро.

Интересно е например, че хора от друга сфера, която е изисквала от тях дисциплина, са доста по-добри на пазара – хора от спорта, от покера... Да, наистина, хора, които са играли покер професионално, са по-добри и по-успешни, защото там парите също веднага се трансформират  в загуба или в печалба, а емоциите и психиката са много сходни.

-Следователно, психиката е много важна, така ли?

Стефан Трашлиев: Точно така! Психологията е от решаващо значение. Но тези знания липсват в масовата подготовка на трейдърите в България. Начинаещите сами трябва да дълбаят в тази насока и да анализират своето поведение.  Всяко решение, което вземаме, се случва в главата, а нашите страхове, амбиции и алчност са заложени на инстинктивно равнище.

Освен това, пазарът изисква от нас да сме абсолютно адаптивни. В същото време, шаблонните обучения дават канони. Трейдърите се обучават при какво стечение на обстоятелствата да сключат сделка, къде да сложат стопа, каква печалба се търсят. Това звучи добре на теория, но на практика означава, че пазарът трябва да се придържа към сценария, който сме му дали. В действителност обаче той няма ни най-малко намерение да го прави. Пазарът се движи, както го движат пазарните участници.

-Защо проблемите на трейдърите започват, когато започнат да търгуват с реални пари?

Стефан Трашлиев: Съществува финансов мащаб, който за нас обикновените хора означава следното – с десетките левове можем да си купим храна, със стотиците – техника, с хилядите – почивка, десетките хиляди са доста сериозна сума, а стотиците хиляди вече са огромна сума. Когато сме на пазара и видим цифрите в резултата си, ние ги възприемаме като описаните реалности. Затова не сме способни да постигнем голяма печалба, колкото и да ни се иска. Ако спечелиш джакпот от тотото или от лотариен билет, може да се умопомрачиш за известно време, но го възприемаш. Печалбата идва изведнъж, но при трейдъра тя се случва бавно, постепенно и много често се връща обратно. В определен момент можеш да имаш по сметката си печалба от хиляда долара, но в следващия тя може да падне до 100 долара, дори да отиде на минус 500 или 1000 долара.

Повечето хора психически не сме способни да издържим подобни промени с резултата по сметката си.  Идеалният вариант, при който влизаш на някакво ниво и си казваш – моята дългосрочна прогноза е тази и аз ще седя на пазара докато цената не стигне до нея, не може да бъде изпълнена дори от големите играчи. За разлика от нас, те играят с големи обеми, но и те са хора, работят за печалби и премии, и достигайки определени суми, ги прибират, защото пазарът няма да избяга.

Странно е например, че когато пазарът върви срещу нас, ние сме по-склонни да го чакаме, отколкото, когато върви в нашата посока. Психологията е 90% от търговията, останалото са правила, базови знания, а дори и верните прогнози не са гаранция за успех. Аз например, бях един от хората, които в средата на 2014 г. прогнозираха голямото падане на еврото, но ако мислите, че съм спечелил от тази прогноза, грешите. И не познавам и някой, който да се е възползвал от цялото това голямо движение.

- Българинът обича бързо да печели пари, но в този сектор е нужна много предварителна подготовка и постоянство.

Стефан Трашлиев: В четвъртата книга от моята поредица съм описал точно този момент. Характерно за западната цивилизация, към която и ние се причисляваме, е нещата да стават бързо, да се съревноваваме. Но в търговията човек трябва да се съревновава със самия себе си и утре да е малко по-добър от днес.

Когато някой иска да инвестира сума пари, би следвало първо да инвестирана в познания за финансовите пазари, а не на самите пазари. Обикновено инвестицията се възприема като начин за постигане на печалбата. Но между вкарването на парите и постигането на печалба има един интервал от време и процеси, които хората не калкулират. А и при нито една инвестиция печалбата не е гарантирана.

Аз съм привърженик  на това човек сам да управлява парите си. Не е много удачно да разчиташ някой друг да се грижи за твоя интерес. И това носи удовлетворение. Човек израства. Хората, минали по този път, ти казват за препятствията, но обикновено си удряме главата няколко пъти, докато разберем, че са били прави. Звучи парадоксално, но загубите, няколко  фалирали сметки са най-добрите уроци.

-Помните ли първия случай, в който спечелихте пари, както и първия случай, когато загубихте?

Стефан Трашлиев: Помня първата си сделка, тя беше върху германския индекс DAX, беше печеливша и от нея спечелих 45 евро. През цялото време, докато позицията ми беше отворена, стоях пред графиката и наблюдавах промяната на цената без да мигам. Затворих я в момента, когато реализирах въпросната печалба. Много скоро след това е била и първата ми реална загуба, но нея конкретно не си я спомням. След това дойде и първата ми нулирана сметка. Подобно на всички останали начинаещи, аз тръгнах по обичайния път и през първите години той ме водеше все по-надолу – към все по-големи загуби и по-голямо отчаяние. Преломен момент и смяна на посоката предизвикаха уроците на трейдъра милионер. Да, това са същите „Уроци на трейдъра милионер“, които съм описал в четири последователни книги и които „обърнаха хастара“ на мисленето ми. Някога аз също вярвах, че с някаква механична стратегия мога да победя пазара, но днес съм убеден, че само с оръжието на собствената си мисъл можем да станем победители – както в живота, така и в трейдинга.

-Как промяната на мисленето доведе до промяна на резултатите?

Стефан Трашлиев: Ще дам съвсем скорошен пример. През последните 6-7 месеца започнах да променям настройките на съзнанието и ума си. Вместо да насилвам психиката си, за да съответства на търговията ми, направих обратното – промених начина, по който търгувам. Създадох си собствен стил на търговия., при който се чувствам много по-спокойно и комфортно. Освен това,  значително редуцирах очакванията си и желанията си спрямо пазара. Принципът на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече” е вреден за нашата работа и е унищожил много трейдърски сметки. Смятаме, че ценовото движение има още потенциал, но често това е плод на нашето желание и е само в нашето съзнание. Така, вместо да приберем 100-200 долара печалба, излизаме на нула или реализираме дори загуба. Това е много разцентроващо. Затова днес се водя от принципа, че няма лоша печалба. Настройката на ума ми е „толкова ми е достатъчно”. Пазарът е способен да пристрастява и увлича и аз също се поддавах преди на това. Парите са усилвател на емоциите.

- Каква е общността на трейдърите? Какви хора са? С какви професии?

Стефан Трашлиев: От различни сфера са, няма изисквания за образование, квалификация. Много лесно човек може да започне да търгува. Всеки начинаещ обаче си дава сметка, че не е достатъчно компетентен и затова е по-склонен да слуша експертите, вместо да разчита на себе си. Следването на чужди идеи и прогнози обаче не носи успех!

Във всяка една сфера хората са три категории – некадърници, златната среда са много голяма група хора, които не блестят с нищо, но се справят успешно с работата си, и група от 5%, които са майстори. В някои професии тези майстори имат специално наименование  – виртуози, асове и т.н. Установено е, че за постигането на това високо ниво са необходими 10 хиляди часа упражнения. Така е и в трейдърската работа. Има хора, които губят парите си и бързо се отказват, огромна част са на средно ниво, които като йо-йо печелят или губят и една малка част от около 5%  са high level. В търговията обаче нищо по-ниско от най-високото ниво не ти върши работа.

Попадайки във финансовите пазари, ние се изправяме срещу професионалисти. За да спечелиш дори един долар, някой трябва да го е загубил, а никой не губи пари доброволно. Професионалистите на пазара знаят всичко, което е известно и на другите трейдъри. И не само – те до голяма степен могат да предполагат как се държи масата от трейдърите. А големите пари са способни дори да предизвикат определена масова реакция. И често пъти това се прави напълно съзнателно. За да има сделка винаги трябва да има две страни – купувачи и продавачи. За да влязат  големите пари на пазара, трябва да има същия обем отсрещни пари, за да може да се сключи сделка. Очевидно е, че няма как да спечелят и професионалистите, и аматьорите.

Пазарът те изкушава да грешиш и аматьорът го разбира по собствената си сметка. Често отваря позиции в неправилната посока, попада в капан и естествено реализира загуба. Начинаещият обаче е склонен да го отдаде на вселенски заговор. Но финансовите пазари не са създадени, за да ни направи „Сороси” и ако някой стане Сорос, то е благодарение на себе си, а не на индустрията. Познаването на индустрията е въпрос на знания и на умение да гледаш в дълбочина на графиката, а не повърхностно.

Едно от нещата, когато се прави технически анализ на пазара, е да се гледат фигури на графиката, тъй като определени фигури имат някакво продължение. Върху отминалото движение може да се установи степента на успеваемост на тази фигура. Но когато това се случва в реално време, милионите трейдъри започват да търгуват продължението на ценовото движение, което предполагат че ще последва. Това обаче професионалистите също го знаят и те провокират масата към подобна реакция, за да могат да направят своята игра.

- Като заключение, може ли да се каже, че никога не трябва да се отказваш и от малката печалба?

Стефан Трашлиев: На този етап разбиранията ми са такива. В определен период от време съм упорствал, гонил съм големи печалби... Хората трябва да си дадат сметка, че пазарът създава възможности. Но в тях няма елемент на сигурност, гаранция. Зад всяка възможност стои някакъв процент вероятност тя да се случи, има възможност да спечелиш, но никой не ти го гарантира. Не трябва да се забравя, че търсейки печалба, хората се подлагат на риск. Риск и печалба са като скачени съдове – колкото по-голяма печалба гониш, толкова по-голям риск поемаш. Никой не иска малки печалби и затова повечето са склонни да поемат големи рискове. За себе си мога да кажа, че през годините значително съм свалил нивото на риска, който поемам. Въпросната настройка на ума „толкова ми е достатъчно” ми помага в това отношение. Отварям значително по-малки позиции, които биха ми донесли по-малки печалби, ако се реализира моята пазарна прогноза. За сметка на това, мога да си легна вечер и спокойно да спя, без да ставам през нощта да видя какво се случва с моята позиция.

- Всеки ден ли сте в активни позиции?

Стефан Трашлиев: Не. Всеки ден наблюдавам пазара, но има дни, в които не търгувам или пък имам други по-важни неща за вършене. Старая се например да избягвам за търгуване петъците, тъй като след тях следват два почивни дни, които коренно могат да променят пазарните настроения. Също така не съм на пазара по цял ден. Имало е случаи да отворя сутрин платформата, да хвана някое движение между 9 и 10 часа и да преценя, че толкова ми е достатъчно. След това денят е пред мен. Когато съм пренебрегвал това правило и следобед съм отварял нови позиции, пазарът много пъти ми е казвал „не трябваше да го правиш”.

Следва продължение … във времето    

* Марио Драги е председател на Европейската централна банка.

**Джанет Йелън е председател на Федералния резерв на САЩ.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg