EUR 1.9558
USD 1.6148
CHF 1.7961
GBP 2.2769
CNY 2.5236
you tube
mobile version

Сърбия иска увеличение на държавни заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия иска увеличение на държавни заплати

mail12:40 | 30.08.2010прегледи 832 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) не изглежда склонен да приеме увеличение на заплатите в държавния сектор на Сърбия,  според изявления на министъра на труда и социалната политика Расим Ляич, цитрани от агенция Танюг.
От своя страна вицепремиерът Йован Къркобабич заяви, че правителството в Белград дава предимство на подписаното с МВФ споразумение за кредит. 
Делегация на фонда пристигна в Сърбия на 19 август по повод петата ревизия на стендбай споразумение за кредит от 2,9 милиарда евро, одобрен през май 2009 г.
По време на разговорите с МВФ, които ще продължат до 31 август, се разискват най-новите фискални, монетарни и макроикономически тенденции. Специално внимание се отделя на сръбските искания за размразяване на заплатите и пенсиите и на проектозакона за фискалната отговорност, който трябва да ограничи държавните разходи и неконтролираното теглене на държавни заеми.
Преговорите с МВФ се водят в момент на рязък спад на сръбския динар, предизвикал повишаване на цените на основни продукти като хляба, олиото и млякото. В момента курсът на динара е 105,05 за 1 евро, докато през август 2009 г. беше 75,75.
Сърбия вече е усвоила 1,4 милиарда от общата сума на кредита от МВФ и от започналите разговори зависи дали МВФ ще отпусне следващия транш от заема.
Сърбия се нуждае от кредита на МВФ, за да попълни валутния си резерв, който в момента е 9,5 милиарда евро, с цел да стабилизира динара.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg