EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Супер лаборатория в ТУ-София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер лаборатория в ТУ-София

mail15:03 | 07.12.2018прегледи 703 коментарикоментари 0


С демонстрация на възможностите на промишлен робот от направление Индустрия 4.0 и последните технологии в областта на автоматизацията бе открита модерната учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ в Техническия университет – София. Тя дава възможност на студентите от катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултет Автоматика да се обучават да програмират промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други още на студентската скамейка. Модерната учебна база е изградена от българската инженерингова компания „Ехнатон“, в партньорство с „Мицубиши Електрик“, по инициатива на ТУ-София.

Лабораторията „Роботика и Автоматика“ е едно от най-модерните учебни съоръжения в страната и разполага с индустриален робот MELFA, 4 броя различни като тип и функционалности индустриални стендове, 3d принтер и софтуер за техническо зрение, приложими в различни отрасли на индустрията. В лабораторията е оборудвана със 17 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите. Стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето работно място. В специализираната лаборатория ще могат да се обучават до 17 студенти едновременно.

„Ехнатон България“ и „Мицубиши Електрик“ са поели дългосрочен ангажимент  да поддържат роботите и оборудването, да надграждат и осъвременяват както самите машини, така и софтуерът, който ги управлява. Те ще участват и с лектори в обучителната програма, както и с помощ за бъдещите инженери при разработване на дипломни работи и проекти в сферата на роботиката.

Подобна лаборатория бе открита и във филиала на Техническия университет в Пловдив. В нея ще могат да се обучават студенти от специалностите "Автоматика, информационна и управляваща техника", "Мехатроника" и "Индустриално инженерство", както и вече работещи инженери, които искат да повишават квалификацията си, съобщиха от учебното заведение.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg