EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Строителството формира 25 % от сивия сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителството формира 25 % от сивия сектор

mail16:30 | 13.10.2010прегледи 1171 коментарикоментари 0


Строителството представлява 25% от общия размер на сивия сектор и ние трябва да се фокусираме там. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при внезапна проверка на строителен обект в София, предаде репортер на агенция „Фокус”. „Ние се опитваме с тези проверки не да играем ролята на страшилища, а да помагаме на бизнеса и на хората да разберат, че само когато имат легални договори, само тогава те ще бъдат защитени”, каза Плевнелиев.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че в края на 2009 година в строителния сектор е имало около 200 хиляди работещи, а в края на септември 2010 година – те вече са 150 хиляди, което по думите му, е драматично намаляване на заетостта в сектора. „Това, което е интересно, че само 17 хиляди от тях са се регистрирали в борсите по труда. Това означава, че остава един контингент от 32 хил. човека, които потенциално са контингент на сивата икономика и затова ние ще бъдем все по-активни”, посочи министър Плевнелиев. Той каза още, че сега България е задължена да мери сивата икономика и по последни данни тя е около 7 млрд. лв. или това са 10-12% от БВП. Министър Плевнелиев уточни, че една четвърт от тази сума е в строителството или около 1,7 млрд. лв. Социалният министър Тотю Младенов посочи, че от извършените проверки на трудовите инспектори става ясно, че всеки четвърти работник в страната има проблем със сивата икономика, независимо от това в какъв бранш. Той посочи, че глобата за работодателя е от 1500 до 15 хил. лв.
Министър Плевнелиев цитира данни, предоставени от социалното министерство за 2009 година, при които са извършени над 5000 проверки в строителството и при всяка една от тези проверки са констатирани средно по четири нарушения. Инспекцията по труда е регистрирала за миналата година над 20 хил. нарушения – една трета от нарушенията са на трудовоправните отношения.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg