EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Стабилен зърнен баланс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилен зърнен баланс

mail14:30 | 08.01.2013прегледи 1048 коментарикоментари 0


Месото в България е поскъпнало с 20% и продължава да държи тези цени, при положение че на световния пазар цената се е върнала в старите рамки. Това заяви пред БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Брашното е поскъпнало в много малки граници, но в момента струва 99 стотинки, въпреки че цената на зърното в световен мащаб пада. Затова той смята, че при това положение не може да има по-голямо увеличение на цената на хляба.
Уникално слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат. В хлебопроизводството има хиляди малки производители, които, мъчейки се да оцелеят, поддържат ниски цени. Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя. Наистина най-евтиният хляб се яде в България, но качеството му е по-ниско от това в другите страни.

Зърненият баланс на страната е много стабилен, отбеляза Едуард Стойчев.
Доматите и краставиците държат високи цени поради поскъпването на горивата. Около 20-30% са по-скъпи от миналата година. С 50% са поскъпнали картофите. Българското картофопроизводство е намаляло. Произвеждаме два пъти по-малко, отколкото имаме нужда. Населението се задоволява с внос.
Захарта и олиото имат стабилни цени, с тенденция за поевтиняване. С боба има проблем - масово се внася и цената му е с 20 процента по-висока. Няма собствено производство.
Вносните плодове поевтиняват, но според високите си цени от празниците. Всичко е внос. Нямаме складове, за да пазим български плодове.
На 9 януари изтича срокът за регистрация от Държавната комисия на търговците на едро, съобщи Едуард Стойчев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg