EUR 1.9558
USD 1.7817
CHF 1.8484
GBP 2.1794
CNY 2.5109
you tube
mobile version

Спад отбелязва френската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад отбелязва френската икономика

mail15:40 | 06.02.2020прегледи 950 коментарикоментари 0


Френската икономика се сви неочаквано през последното тримесечие на миналата година с оглед на по-слаб растеж на потребителските разходи и на бизнес инвестициите, като в същото време компаниите намалиха наличните си складови запаси и дейността си, тъй като бизнесът беше изправен пред серия стачки срещу непопулярната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, показват предварителни данни на официалната статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт на Франция се понижи през четвъртото тримесечие на 2019-а година с 0,1% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за икономически растеж от 0,2 на сто, предаде БНР. 

Растежът на потребителски разходи се забави наполовина - до 0,2% от 0,4% през предходните три месеца, въпреки предприетата серия мерки през миналата година за повишаване на покупателната сила на френските домакинства.

Бизнес инвестициите пък се повишиха през последното тримесечие с едва 0,3% след растеж с 1,6% през третото тримесечие, докато растежът на бруто образуването на основен капитал се влоши до 0,3% от 1,3 на сто.

Вътрешното потребление допринесе с 0,3 процентни пункта към БВП на Франция през последното тримесечие, но в същото време спадащите бизнес запаси отнеха 0,4 процентни пункта.

Износът се понижи през периода октомври - декември с 0,2% след спад с 0,3% през предходните три месеца, като и френският внос се сви с 0,2% след повишение с 0,6% през третото тримесечие, в резултат на което нетният търговски баланс на практика оказа нулев ефект върху икономиката на Франция в края на 2019-а година.

За цялата 2019-а година растежът на френската икономика се забави до 1,2% от 1,7% през 2018-а. По-рано този месец МВФ прогнозира, че БВП на Франция ще нарасне с по 1,3% през тази и следващата година. Френската статистика Insee представи и данни, показващи изненадващо свиване на потребителските разходи през септември с 0,4% спрямо август, когато се увеличи с 0,1% и при очаквания за стабилизация в нивото от предходния месец. На годишна база разходите на френските домакинства нараснаха през септември с 0,3% след спад с 0,1% месец по-рано и очаквания за повишение с 0,6 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg