EUR 1.9558
USD 1.6714
CHF 1.8118
GBP 2.1501
CNY 2.4516
you tube
mobile version

Спад на търговията, строителството през август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на търговията, строителството през август

mail16:15 | 11.10.2019прегледи 375 коментарикоментари 0


По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през август 2019 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 0.3% спрямо предходния месец.

През август 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени  данни, нараства с 2.0% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения

През август 2019 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.6%, и търговията на дребно с нехранителни стоки - с 0.5%, докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение - с 0.2%.

       В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен спад се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - съответно с 6.7 и 3.4%,  а по-съществено увеличение при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.6%.

Годишни изменения

       „През август 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.6%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.9%).

            По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.3%, при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8.5%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5.7%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.1%.

Строителство

По предварителни данни през август 2019 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни , е с 0.2% под равнището от предходния месец.  Календарно изгладените данни  показват нарастване от 3.4% на строителната продукция през август 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018.

Месечни изменения

През август 2019 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията при гражданското/инженерното строителство намалява с 1.6%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 0.8%.

Годишни изменения

На годишна база нарастването на строителната продукция през август 2019 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където ръстът е с 8.9%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление с 3.6% .


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg