EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Софтуерът за земеделски земи готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софтуерът за земеделски земи готов

mail15:00 | 24.07.2012прегледи 652 коментарикоментари 0


Софтуерът, с който ще се изготвят доброволните споразумения за ползване на земеделските земи, е готов. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на среща с организации в земеделието, посветена на актуални въпроси по изготвяне на споразуменията, съобщиха от пресцентъра на министерството. „Онова, което досега се правеше на ръка, вече може да става за секунди и то с максимална точност“, подчерта тя. За постигане на споразуменията помежду си, ползвателите ще получат за първи път в електронен вид данните от картите на възстановената собственост, от ортофото картата и данните за допустимия слой за подпомагане. По този начин участниците в споразуменията ще разполагат с цялата налична информация за ползването на земеделските земи и ще се спести значително време при споразумяването.
Споразуменията по чл. 37в от Закон за собствеността и ползуването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) се договарят между ползвателите на земеделски земи в едно землище, като целта е да се постигне уедрено и ефективно ползване на разпокъсаната земя.
Земеделските имоти, за които не са подадени декларации от собствениците им, ще бъдат разпределени за ползване през следващата стопанска година. За тези земи арендаторите ще заплатят сума в размер на средното рентно плащане за района. Сумата се внася по извънбюджетна сметка в общината, откъдето собствениците ще могат да я получат.
Декларации от собственици на земеделски земи се подават само в случаите, когато те не искат земите им да се ползват от друг или имат намерение сами да ги обработват. Срокът за деклариране е 31 юли в общинските служби по земеделие. Декларацията може да се подава и в електронен вариант.
Подробна информация има на сайта на МЗХ в секции „Актуално“, „Поземлени отношения и комасация” и „Видео“.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg