EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

София: 85% от обществени транспорт е електрифициран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: 85% от обществени транспорт е електрифициран

mail09:15 | 18.09.2023прегледи 515 коментарикоментари 0


Забележителни постижения са отбелязани в София по отношение на градския транспорт. Разбрах, че 85 на сто от него е електрифициран. Огромно постижение би било да се постигне 100 процента електрификация. Това заяви пред журналисти европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

Той посети  Токоизправителната станция "Юнак" в София, която е обновена с европейски средства. Еврокомисарят бе придружаван от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. На събитието присъстваха още главният директор на Главна дирекция "Оперативна програма Околна среда" и изпълнителният директор на "Столичен Електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев. 

Според еврокомисаря по-трудният преход към екологичен транспорт е по отношение на личните автомобили на столичани. Без адекватна мрежа за зареждане на електромобили, няма как да очакваме гражданите да направят този преход, каза той.

Токоизправителната станция (ТИС) е модернизирана по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси" по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) - 2014-2020, изпълняван с подкрепата на Кохезионния фонд на ЕС. Бюджетът на програмата е 107,85 млн. лв., като сумата за реконструкция и модернизация на трите ТИС в София ("Юнак", "Веслец" и "Слатина") е над 12 млн. лв. 

Към момента по проекта са доставени 30 нископодови съчленени тролейбуси и 34 електробуси, които вече са част от модернизирания екологичен транспорт в София, се посочва в информация на ГД "Оперативна програма Околна среда". 

Към септември 2023 г. по ОПОС (2014-2020) са сключени и издадени 375 договора и заповеди за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Общият размер на договорените средства е 1,858 млрд. евро. Изплатените средства към бенефициенти са над 1,187 млрд. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg