EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Соларният парк "Припечене" открит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Соларният парк "Припечене" открит

mail17:02 | 03.12.2010прегледи 2798 коментарикоментари 0


Соларният парк "Припечене", изграден с норвежка помощ, е чудесно съоръжение, изцяло в крак с най-модерните европейски тенденции. Това заяви при откриването на новата инсталация край петричкото село Генерал Тодоров министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той преряза лентата заедно с посланика на Кралство Норвегия у нас Нейно Превъзходителство Тове Скарстейн. Като мощност говорим само за 0.8 мегавата, но трябва да се знае, че имаме нужда от повече подобни инвестиции, защото това е бъдещето, коментира пред журналисти министър Дончев. Каквито и дебати да текат в момента в Европейския съюз, едно е отвъд всякаквосъмнение - следващото десетилетие Европа ще инвестира в зелени технологии, добави той.
Чудесното по думите на министъра е, че не само имаме в случая подобна инвестиция, но че тя е резултат от един добър, успешен проект между българска и норвежка компания и е осъществена с подкрепата на норвежка програма за партньорство. Близо 1,4 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ, а стойността на проекта е над 3,4 млн. евро, съобщи министър Дончев. Това според него е чудесен пример как се оползотворят средства на базата на международни договори, по които България е страна, и то по един добър начин.
Соларният парк е създаден по проект, чиято основна цел е изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаична централа край село Генерал Тодоров, поясни Владимир Табутов, управител на дружеството "Хидроенергийна компания", което е партньор по проекта от българска страна. Неговото осъществяване е подкрепено от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България, управлявана от норвежката компания "Иновация Норвегия".
Резултатът от реализирането му е производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, а именно слънцето, както и намаляване на емисиите на парникови газове. Площта на соларния парк е 18,6 декара, върху които са монтирани 3520 модула и два централни инвентора. Очакваното средногодишно производство на електроенергия е 1100 мегаватчаса чиста енергия, като се спестяват и 1000 тона вредни емисии годишно.
Една от основните цели на проекта е да изясни и ефективността на инвестициите в слънчеви инсталации в България чрез внасяне на повече прозрачност в производството на слънчева електроенергия, каза още Владимир Табутов. Затова е създаден и специален интернет сайт на соларния парк "Припечене", който в реално време ще информира всички заинтересовани лица и потенциални инвеститори какво е производството в момента и какво биха могли да очакват като ефективност от подобен тип инсталация с мощност до един мегават.Проектът за соларния парк "Припечене" е разработен и реализиран чрез "ХК Бела вода" ООД - дружество, създадено съвместно от "Хидроенергийна компания" ООД /България/ и норвежката фирма "Норск Солкрафт". Партньорите работят основно в сферата на инвестирането в производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на енергия, осигуряване на интегрирано управление и изпълнение "до ключ" на подобни проекти./БТА/

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg