EUR 1.9558
USD 1.6452
CHF 1.7764
GBP 2.2569
CNY 2.5096
you tube
mobile version

Сменяме доставчика си на platforma.dker.bg

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сменяме доставчика си на platforma.dker.bg

mail07:15 | 07.01.2021прегледи 669 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране създаде еднина централизирана платформа за сравняване на офертите за сключване на договори с търговци за доставка на електроенергия. Информационната система е уеб базирана, максимално опростена и ще бъде надграждана с постъпването на първите оферти на доставчици на електроенергия през м. януари 2021 г.

В изпълнение на изискванията на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката /ДВ, бр. 57 от 2020 г., в сила от 26.06.2020 г./, Комисията за енергийно и водно регулиране създаде платформа за сравняване на оферти и за сключване на договори с търговци за доставка на електрическа енергия. Целта на информационната система е да бъдат подпомогнати потребителите и да бъде оказана подкрепа на ускоряването на процеса на пълна либерализация на пазара на електроенергия.

Централизираната информационна система е публична и е достъпна на интернет адресите:  http://platforma.dker.bg/ и http://ofertizatok.bg/. Достъпът на потребителите и ползването на всички нейни възможности са максимално опростени посредством ясни навигационни стъпки и менюта. Системата е в тестови период и предстои да бъде надграждана. С постъпването през м. януари 2021 г. на офертите на всички търговци на електроенергия, към края на същия месец тя ще придобие пълната си функционалност.

Освен свободен достъп до информация за актуалните оферти на търговците за доставка на електрическа енергия, платформата ще дава и възможност на крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh да избират най-добрата за тях оферта  и съответно – да сключват договори за доставка, включително и договори с динамична цена на електрическата енергия. След 1 януари 2021 г. се очаква над 40 търговци на електроенергия  да започнат да регистрират оферти за битови потребители и за небитови потребители.

Платформата ще осигурява сравнение на офертите на търговците по различни критерии -  за битови или небитови потребители;  според вида електромер - почасов или непочасов; товаров профил на клиента; според месечното потребление; срок на договора; неустойки и др. След избора на конкретна оферта от клиента е предвидено той да може да получи договора за доставка на конкретен адрес или по електронна поща. Докато за клиента няма да има санкции в случай, че се откаже от оферта, която вече е приел, то за търговците на електроенергия са предвидени санкции, ако се откажат от публикувана на платформата оферта. За да регистрират оферта на платформата, търговците на електроенергия задължително ще се регистрират в нейния административен панел като посочат име, лого, ЕИК, кратко описание на дейността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „Доставчици“.

КЕВР ще бъде администратор на платформата и ще проследява и архивира всички стъпки в нея, както на потребители, така и на търговци. Осигурена е и ефективна процедура за съобщаване на наличието на неточна информация относно публикуваните оферти. Платформата ще е достъпна и за хората с увреждания.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg