EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

СБ:Европа - лидер в бизнес средата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:Европа - лидер в бизнес средата

mail10:40 | 27.10.2016прегледи 480 коментарикоментари 0


Икономиките от регион Европа и Централна Азия са начело в класацията за подобряване на бизнес средата, според последния доклад на Световната банка "Правене на бизнес", съобщи представителството на СБ в София.
Във всички 25 икономики на региона, с изключение на една, са предприети общо 57 реформи през последната година, разкрива докладът, озаглавен "Да правиш бизнес през 2017 година - Равни възможности за всички".
Четири от страните в региона - Казахстан, Беларус, Сърбия и Грузия - са сред топ 10 икономиките с най-много подобрения на бизснес средата. За втора поредна година със Казахстан води в световната класация със 7 реформи поведени реформи. Следващи в региона са Грузия и Беларус със съответно 5 и 4 реформи. Грузия например засили защитата на миноритарните инвеститори чрез увеличение на правата и ролята на акционерите при взимане на големи корпоративни решения и чрез изясняване на структурите по собственост и контрол.
България се класира на 39-о място с една проведена реформа пред икономиките на Хърватия, Кипър, Гърция, Израел и Италия.
Начело на класацията в региона на Европа и Централна Азия е Република Македония - на десета позиция в общата класация. Благодарение на предприети предишни реформи започването на бизнес от един предприемач в Македония отнема 2 дни, което е значително по-малко от средния период за региона - 10 дни.
Предприетите реформи в Европа и Централна Азия продължават да подобряват бизнес средата за предприемачите. Плащането на данъци в региона в момента например включва средно 18 плащания, което е по-малко от половината от плащанията, правени преди 5 години.
"Страните от Европа и Централна Азия непрекъснато са с най-висок брой на реформи на държава средно и регионът се приближава към това да прилага същите добри практики като тези в икономиките с високи доходи", смята Рита Рамало, ръководител на проекта "Правене на бизнес".
През последната година икономиките от региона са осъществили най-много реформи в света що се отнася до плащането на данъци (13 реформи общо), снабдяване с електричество (8) и защита на миноритарните инвеститори (7). В Таджикистан например се въведоха електронните фактури и и беше разрешено пътните данъци да се плащат по електронен път. Благодарение на тези реформи компании от среден ранг правят по 12 плащания на година, в сравнение с 28 плащания преди време. Освен това, въпреки че Турция увеличи размера на таксите по транзакциите с чекове, плащането на данъци бе улеснено чрез въвеждането на електронни фактури и електронно счетоводство. Един среден бизнес вече може да приготви, подаде и плати данъци за 217 часа в сравнение с 226 часа през предишната година.
Като цяло икономиките от региона работят добре в сферата на защита на миноритарни инвеститори. Регионът също се справя добре и в регистрирането на собственост, за което са нужни 21 дена за регистрация на прехвърляне на имущество в сравнение със средните за света 51 дни. Регионът изостава в класацията за свързване с електричество. Например в Таджикистан има много процедури, които са необходими, за да се свържат бизнесите към електрическата мрежа и цената е над 740 процента от доходите на глава от населението. Освен това в Косово предприемачите са претърпели 51 прекъсвания на електрозахранването през 2015 г.
Тазгодишният доклад за пръв път включва показател за равенството на половете в три от 3 индикаторите - започване на бизнес, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Европа и Централна Азия са единственият регион, където няма бариери за жените в сферите, обект на измерване в доклада. Във всяка икономика от региона например жените могат да започнат бизнес по същия начин като мъжете.
Докладът включва и допълнение към индикатора за плащане на данъци, който сега покрива процесите след деклариране, като например данъчни проверки и връщане на ДДС. Икономиките в Европа и Централна Азия работят добре и в тези сфери, но има и изключения. В Босна и Херцеговина например времето за връщане на ДДС е голямо, както е и времето за данъчен одит в Турция.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg