EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

САЩ и ЕС намаляват мита на някои стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и ЕС намаляват мита на някои стоки

mail11:40 | 26.08.2020прегледи 347 коментарикоментари 0


САЩ и ЕС постигнаха споразумение по пакет от намаления на мита на някои стоки, който ще увеличи достъпа до пазара за американски и европейски стоки на стойност стотици милиони долари и е знак на известно облекчаване на трансатлантическото търговско напрежение. Това съобщиха постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитирани от Ройтерс.

Тези намаления на митата са първите договорени между САЩ и ЕС от над две десетилетия, се посочва в прессъобщение на ЕК. ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 милиона долара през 2017 година. Самото споразумение влиза в сила със задна дата от 1-ви август, като европейските мита ще са премахнати за срок от пет години.

От своя страна САЩ намаляват с 50% митата за определени продукти от ЕС, чиято средна годишна търговска стойност е 160 милиона долара, включително някои готови храни, кристални съдове, запалки и други. И в този случай новите мита влизат в сила от 1-ви  август. Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ, това взаимноизгодно споразумение ще донесе положителни резултати за американската и европейската икономики.

Искаме този пакет от намалени мита да отбележи само началото на един процес, който ще доведе до още споразумения, създаващи по-свободна, честна и реципрочна трансатлантическа търговия, изтъкват двамата основни преговарящи - Робърт Лайтхайзър и Фил Хоган.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg