EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

САЩ: Има или няма промишлен спад?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Има или няма промишлен спад?

mail17:35 | 07.01.2020прегледи 333 коментарикоментари 0


През декември 2019 година промишлената активност в САЩ се сви за пети пореден месец, при това изненадващо рязко до 10,5-годишно дъно, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM), които потвърждават, че американският производствен сектор продължава да изпитва сериозна слабост, подобно на промишлеността в еврозоната и в голяма част от останалия свят.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през декември до 47,2 пункта от 48,1 пункта през ноември и очаквания за повишение към 49,0 пункта. Това е ново 10,5-годишно дъно на промишлената активност в САЩ (най-ниско ниво на индекса от юни 2009-а година - края на последната американската икономическа рецесия), като тя продължава да се сви за пети пореден месец (индекс под важното ниво от 50 пункта).

Индексът на новите промишлени поръчки падна рязко до 46,8 пункта от 47,2 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от април 2009-а година, докато индексът само на експортните поръчки падна до 47,3 от 47,9 пункта месец по-рано, съобщава БНР.

Индексът, оценяващ промишленото производство, се  срина само в рамките на месец с 5,9 пункта до ниво от 43,2 пункта (спрямо 49,1 пункта през ноември).

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се понижи до 45,1 от 46,6 пункта през ноември, като и той остава за пети пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо, при това все по-голямо закриване на работни места в промишления сектор на САЩ и в края на 2019 година.

Ценовият промишлен индекс нарасна силно през декември до 51,7 пункта от 46,7 пункта през ноември, като неговото покачване над важното ниво от 50 пункта е знак за наличието на инфлационен натиск в промишления сектор на САЩ.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit обаче, което беше представено ден по-рано, се различава напълно от това на ISM, като според него промишленият PMI индекс за САЩ се понижи слабо през декември до 52,4 пункта от 52,6 пункта през ноември, когато достигна 7-месечен връх.

"Глобалната търговия остава най-значимият отраслов проблем, но има признаци, че няколко индустриални сектора ще се подобрят в резултат на първата фаза от търговско споразумение между САЩ и Китай. Сред шестте големи индустриални сектора, този на храните, напитките и тютюневите изделия остава най-силен, докато секторът на транспортното оборудване е най-слаб", посочи Тимъти Фиоре, шеф на бизнес проучването на ISM.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg